Sub titlul „Roata culturii românești” / „The Wheel of Romanian Culture”, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, ICR NY organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. Evenimentele vor avea loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
În 15 ianuarie 2015, la ora 19.00, va fi vernisată expoziția de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evoluția și eflorescența culturii naționale. Expoziția cuprinde peste 100 de portrete expuse pe 20 de panouri.
Afișul expoziției este reprezentat de celebra roată ce marchează parcurile, locurile de entertainment, sărbătorile tuturor generațiilor în România, dar și pretutindeni în lume.
Roata culturii este și un concept al istoriei, esteticii și filosofiei culturii care indică mișcarea, ascensiunea și coborârea valorilor și a stilurilor spiritul ludic și festiv, ingenuitatea, care definesc actele și creațiile culturale.
Din galeria de portrete ale marilor creatori români nu lipsesc: Eminescu, Ion Luca Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Mateiu Caragiale, Bacovia, Ion Slavici, Emil Botta, Goga, Coșbuc, Ion Pillat, Adrian Maniu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Urmuz, Benjamin Fondane, H.P. Bengescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Magda Isanos, Ileana Mălăncioiu, P.P. Negulescu, Alice Voinescu, Vladimir Streinu, Nicolae Steinhardt, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Brâncuși, Ion Țuculescu, Teodor Pallady, Marcel Iancu, Ștefan Luchian, Gheorghe Pătrașcu, Tonitza, Steriadi, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Tudor Vianu, George Călinescu, Mihail Dragomirescu, Perpessicius, Pompiliu Constantinescu, Paciurea, Nicolae Manolescu, Alice Voinescu, Anton Dumitriu, Ioan Vlad, Mircea Cărtărescu, Marin Preda, Anatol Vieru, Mansi Barberis, Gellu Naum, și scriitori români din America: Norman Manea, Theodor Damian, Alexandru Codrescu, Nina Cassian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Doina Uricariu, Saviana Stănescu, Bogdan Suceavă, pentru a cita doar câteva din numele creatorilor ale căror portrete vor figura în expoziția de la ICR New York.
Personalitățile au fost alese din secolele XIX – XX – XXI, incluzând marii clasici, avangardiștii, modernii și post-modernii.
În ziua de 15 ianuarie 2015, va mai fi vernisată și expoziția de carte de la ICR NY – intitulată Literatura română de la marii clasici la avangardă – care a selectat din biblioteca institutului mari scriitori români, clasici, moderni și contemporani, și câteva din volumele lor care au marcat definitiv istoria și valorile literaturii române. Expoziția mai conține, pe lângă volumele scriitorilor, și câteva copii după manuscrisele lor.
Slide-show-rile și filmele documentare vor prezenta, pe toată durata evenimentului, instituții culturale, peisaje cu semnificație culturală, monumente și arhitectură de patrimoniu din România.
În ziua de 17 ianuarie 2015, directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, va susține conferința Eminescu: Scrisoarea continuă, în cadrul unui amplu simpozion ce va dura toată ziua și care se va desfășura sub auspiciile Cenaclului literar “Mihai Eminescu”, condus de scriitorul profesor dr. Theodor Damian.
Comunicările au fost așezate sub titlul metaforic Eminescu, Scrisoarea a VI-a. Toată lumea știe că Eminescu nu a scris decât cinci „scrisori”. Dar, în același timp, cunoscătorii operei eminesciene (poezie, proză, teatru, publicistică) știu că temele majore din cele cinci Scrisori sunt, în același timp, paradigmele întregii creații. Ele revin ca o Scrisoare continuă în marile poeme filosofice, în poezia de dragoste în proza romantică și metafizică și în publicistică, profund implicată în toate dezbaterile estetice, sociale, naționale, civice și politice.
Proiectul și evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României au urmărit o reprezentare a tuturor artelor precum și rememorarea câtorva repere axiologice ce definesc valorile culturale românești.
În același timp, ICR NY a dorit să marcheze și ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și să participe la un simpozion care anual este dedicat acestui eveniment, în comunitățile românești de la New York.