Românii care au credite în franci elveţieni vor putea să apeleze la rescadenţare specială

Românii care au credite în franci elveţieni, vor putea, fie să apeleze la rescadenţarea specială prevăzută de o ordonanţă a guvernului emisă anul trecut, fie să negocieze cu băncile de la care au contractat împrumutul. Reprezentanţi ai guvernului, fiscului şi ai instituţiilor creditoare se vor întâlni din nou, săptămâna viitoare, pentru a se pune de acord asupra unor modificări care să permită creşterea limitei maxime a venitului celor care solicită acest tip de rescadenţare.

Reporter: Roman Muşat – Deocamdată, conform ordonanţei, doar cei care au un venit sub 2.200 de lei brut pot cere o rescadenţare, prin care ar beneficia, timp de doi ani, de o scădere a ratelor cu peste 35%. Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, a explicat însă, că este posibilă o creştere până la 2.500 de lei a plafonului respectiv. Într-o intervenţie la postul Antena 3, el a mai spus, că, în cazul celor îndatoraţi, mare parte din presiunea suplimentară pe rată va fi preluată de stat într-un cuantum de maximum 900 de lei, în perioada celor 24 de luni. Darius Vâlcov a precizat, totodată, că Guvernul nu este de acord cu ideea impunerii prin lege a unui curs arbitrar pentru francul eleveţian, pe care a catalogat-o drept riscantă.

Darius Vâlcov: Putem discuta, de la caz la caz, cu fiecare bancă, dacă voluntar acceptă să propună un program propriu, aşa cum una dintre bănci are un astfel de program. Se poate discuta însă de impunerea prin lege a unui curs arbitrar, mai mic bineînţeles, pentru francul elveţian, aceasta comportă cel puţin două riscuri: unu – trebuie să ne gândim, două, chiar trei bănci pot să intre în faliment, oamenii să fie daţi afară, trebuie să luăm şi acest risc în calcul, şi, doi – nu ştiu cât de atractivă ar fi o economie de piaţă pentru eventualii investitori care ar dori să vină în România.
Reporter: Între timp, una din băncile care a acordat credite în franci elveţieni – OTP –  a decis ca românii să poată beneficia de o reducere temporară cu până la 1,5 puncte procentuale a dobânzii la creditele cu dobândă variabilă în această monedă pentru o perioadă însă de trei luni. Potritiv unui comunicat al OPT Bank, deciziile în astfel de cazuri se vor luat în urma unei analize ce vizează istoricul clientului, iar costul reducerii de dobândă va fi suportat de către bancă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie