Luna ianuarie este o perioadă în care ne punem cu greu motoarele în mişcare. Da, vremea este rea, se întunecă devreme, iar organismul nostru – privat acum de fericirea unor prăjituri decadente cu multă ciocolată, stimulatoare de serotonină, din timpul sărbătorilor – se află într-o stare echivalentă cu mahmureala.
Există destule motive pentru care unii se simt în ianuarie destul de vlăguiţi. Dar, ca în fiecare an din 2005 încoace, mass media abundă de articole pe tema „celei mai deprimante zile a anului”, cunoscută şi sub numele de Blue Monday, care a fost „calculată” cu ajutorul unei „ecuaţii” care conţine date despre „datorii”, „motivaţie”, „starea vremii”, „nevoia de a acţiona” şi alte variabile arbitrare care sunt extrem de greu de cuantificat şi chiar incompatibile. Anul acesta, ziua „cade” pe 19 ianuarie.
Psihologul Cliff Arnall a creat această „formulă matematică”. El a luat în considerare vremea, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, precum şi faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni. Teoria a fost cauza unor dispute, întrucât acesta a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism. Numele de Blue Monday a fost folosit pentru prima dată în 2005, de către Sky Travel. Astfel, s-a luat în calcul ideea că opinia publică este influenţată să îşi programeze o vacanţă în această perioadă pentru a scăpa de starea de „depresie”.
Teoria fusese publicată anterior într-un comunicat de presă de către Cliff Arnall, la momentul respectiv psiholog şi profesor la Universitatea din Cardiff. Dr. Ben Goldacre, care scrie pentru ziarul The Guardian, a raportat că acest comunicat de presă a fost livrat către un mare număr de academicieni cărora li s-a oferit bani pentru a-l semna, pentru a gira teoria lui Arnall.
Termenul de depresie, adevărata depresie clinică, departe de această mahmureală de sezon, este mult mai complexă şi este influenţată de mulţi factori, cronici sau spontani, interni şi externi. Ceea ce este extrem de improbabil, mai bine zis imposibil, este să pretinzi că un anumit set de factori (luaţi în calcul în formula „ştiinţifică” a lui Arnall) pot afecta întreaga populaţie, în mod similar, în aceeaşi zi a anului.
Un alt psiholog britanic, dr. Dean Burnett, afirmă că acest gen de informaţii pseudoştiinţifice, prezentate publicului în mass media drept teorii solide, nu face decât să slăbească puterea noastră de a înţelege şi recunoaşte adevărata ştiinţă, în acest caz psihologia. Este de asemenea un gest lipsit de consideraţie la adresa celor care suferă cu adevărat de depresie, prin relatarea faptului că aceasta este o stare trecătoare, cu efecte minore şi experimentată de toată lumea, când de fapt ea este o afecţiune cronică cu neajunsuri majore pentru viaţa socială a individului.
Cei afectaţi în mod serios de depresie au ajuns să fie luaţi în derâdere din momentul în care termenul a devenit atât de banal.
Bianca Ioniţă