Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în legătură telefonică directă cu noi. Bună seara, dle ministru.
Bogdan Aurescu: Bună seara.
Realizator: ‘Împotriva terorismului prin braţul de politică externă’, explicaţi-ne.
Bogdan Aurescu: A fost o reuniune a Consiliului Afacerilor Externe, prima din acest an, care, practic, a avut ocazia să discute după atentatul de la Paris, care a avut loc pe 7 ianuarie, despre ceea ce se poate face la nivelul miniştrilor de externe, în primă instanţă, pentru combaterea acestui flagel, urmând ca la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 29 ianuarie, să se discute şi la acel nivel măsurile concrete care urmează să fie adoptate la nivelul UE pentru eficientizarea combaterii terorismului. Aţi auzit deja, şi am auzit şi eu odată cu dvs. concluziile, aşa cum au fost menţionate de către înaltului reprezentant, dna Federica Mogherini, care a prezidat această reuniune. În ce priveşte poziţia României pe care am exprimat-o în cadrul Consiliului Afaceri Externe am reiterat, evident, condamnarea atacurilor teroriste de la Paris şi sprijinul României pentru combaterea terorismului în toate formele sale, dar am subliniat că este important, dincolo de măsurile concrete pe care le-a menţionat şi dna Mogherini, adică angajarea statelor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, discuţie la nivelul Parlamentului European, privind acel registru al pasagerilor, care este în momentul acesta blocat în Parlamentul European, dar am discutat şi despre faptul că este important să fie combătute şi cauzele terorismului la nivel european, pentru că sunt probleme de integrarea economică, socială şi culturală ale acestor comunităţi, care le fac, aceste probleme, vulnerabile pentru radicalizare şi pentru recrutare. Prin urmare, măsurile de aplicare a legii sunt evident necesare, dar nu sunt şi suficiente. Am menţionat şi faptul că este extrem de important ca atunci când se va discuta la nivelul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care sunt măsurile specifice acestui nivel, este nevoie să fie avută în vedere şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi, mai ales, această realizare importantă a procesului de integrarea europeană, care este libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE în interiorul Uniunii.
Realizator: Dle ministru, ştim că înaintea atentatelor de la Paris serviciile de informaţii din Franţa fusese avertizate de serviciile de informaţii din Algeria. Acum se vorbeşte despre un sistem de apărare, de un sistem antiterorism al UE, în care să fie cooptate şi ţările din nordul Africii, cele din Orientul Mijlociu, ne-aţi spus deja lucrul acesta. Cum s-ar realiza această colaborare mai mult decât se întâmplă astăzi?
Bogdan Aurescu: Evident că aceste detalii legate de modul concret în care se va putea realiza o astfel de cooperare vor fi discutate la nivelul miniştrilor de interne în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Noi astăzi am discutat despre necesitatea politică de a întări cooperarea cu aceste state din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, am discutat acest lucru şi în cadrul unui dejun de lucru foarte interesant cu secretarul de stat al Ligii Statelor Arabe, dl. El Araby, şi am analizat împreună care ar putea să fie câteva linii de acţiune. Şi evident, că întărirea cooperării, schimbul de informaţii, exact ceea ce menţiona şi dna Mogherini ceva mai devreme în emisiunea dvs., fac parte din această panoplie de posibile acţiuni de eficientizare a activităţii comune de combatere a terorismului. Am vorbit şi despre faptul că, şi aceasta a fost o poziţie comună a miniştrilor de externe, că nu putem să punem semnul egal între comunităţile musulmane şi fenomenele radicale şi extreme. De asemenea, importanţa educaţiei în rândul comunităţilor de vorbitori de limbă arabă, respectiv comunităţilor musulmane, întărirea cooperării cu o serie de state cheie din regiune, toate acestea fac parte dintr-o serie de linii acţiune care urmeaz să fie detaliate în perioada următoare şi, evident, şi pe palierul miniştrilor de interne care se vor întâlni, pe 29 ianuarie, la Bruxelles.
Realizator: Mulţumesc.
DIGI 24 – 19 ianuarie