La Rotterdam începe astăzi a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. În cele 202 filme features, 47 sunt premiere mondiale, inclusiv o producţie din România. Timp de 12 zile, până la sfârşitul lunii ianuarie, peliculele selectate vor fi proiectate în cele peste 20 de săli din centrul Rotterdamului. Claudia Marcu ne spune mai multe despre Festivalul Internaţional de la Rotterdam, între primele 5 din Europa, după Cannes, Veneţia, Berlin şi Locarno.
Foarte multe premiere mondiale şi internaţionale în acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam. Gerwin Tamsma, care face parte din echipa de selecţie, spune că nu a fost intenţionat.
Gerwin Tamsma: Cred că în ultimii ani producţia de filme a crescut în foarte multe ţări din întreaga lume. În urmă cu câţiva ani erau voci care spuneau că efectele crizei financiare nu vor întârzia să apară şi poate că există într-adevăr, dar nu în numărul de producţii, ci mai degrabă în bugetele filmelor. Dar poate că numărul contează mai puţin, importantă este calitatea.
România nu lipseşte de la Festivalul de la Rotterdam, o ţară din care, aşa cum s-a exprimat Gerwin, după 1990 a venit un val de regizori care încă au ceva de spus în cinematografia mondială. Una dintre premierele mondiale selectate este cea semnată de Ana Lungu – „Autoportretul unei fete cuminţi”.
Gerwin Tamsma: Ana Lungu este în aceeaşi linie cu generaţia pe care o ştim foarte bine: Mungiu, Puiu, Porumboiu. Este desigur foarte tânără, dar ştie să aleagă situaţiile, ritmul, ştie să se concentreze pe personaj. Cred că este foarte talentată şi cu siguranţă vom mai auzi de ea.
O altă prezenţă românească este Irina Botea, o artistă care foloseşte intens multimedia pentru a reda dinamica socio-politică a momentului. Vor fi prezentate 5 dintre producţiile sale scurte, printre care şi montajul „Noi în anul 2000”.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 ianuarie