Delegaţia Federaţiei Ruse pleacă la Strasbourg pentru a participa la lucrările sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care va începe luni, 26 ianuarie, în condiţii extrem de tensionate, a menţionat preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Dumei de Stat a Rusiei Aleksei Puşkov. „Plecăm la sesiunea APCE în condiţii brusc agravate: războiul a fost reluat săptămâna trecută de către Kiev, iar Occidentul ne ameninţă pe noi cu noi măsuri. Va fi dificil”, a scris preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Dumei de Stat a Rusiei Aleksei Puşkov, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare. În cadrul sesiunii din luna aprilie 2014, APCE a retras dreptul la vot a delegaţiei Rusiei la reuniunile APCE şi a exclus Rusia, până în luna ianuarie 2015, din absolut toate structurile de conducere ale Adunării din cauza anexării Pensinsulei Crimeea la Rusia. Deputaţii şi senatorii ruşi au părăsit atunci în semn de protest lucrările sesiunii şi au refuzat să mai participe la alte lucrări ale APCE. Din luna aprilie 2014 şi până în prezent, delegaţia Rusiei nu a mai participat la lucrările APCE de la Strasbourg, fiind absentă şi la lucrările sesiunii din vatră şi la cea din toamnă.
În luna ianuarie 2015 vor fi reconfirmate în mod formal atribuţiile şi mandatul tuturor delegaţiilor la APCE. În momentul de faţă se ştie deja că delegaţiile „antiruseşti” din cadrul APCE vor încerca din nou să dispute drepturile şi mandatul parlamentarilor ruşi în cadrul APCE. Există posibilitatea ca unii deputaţi europeni, în principal cei conservatori, să se pronunţe pe 26 ianuarie împotriva aprobării mandatului colegilor lor din Rusia la APCE. În aceste condiţii, la sesiunea din ianuarie a APCE vor demara dezbateri şi se va supune votului această chestiune. Delegaţia Federaţiei Ruse nu va putea vota nici în cadrul comisiilor, nici în cadrul sesiunii privind drepturile sale. Ca urmare, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a avertizat că Rusia va sista complet activitatea sa în cadrul APCE în anul 2015, dacă delegaţia rusă va fi lipsită de dreptul la vot. Dacă APCE nu va acorda delegaţiei ruse drepturile ei, Rusia ar putea ridica problema renunţării la calitatea sa de membri în Consiliul Europei, a avertizat Narîşkin. Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Puşkov, nu a confirmat informaţia potrivit căreia parlamentarii ruşi ar pleca la Strasbourg pentru „a face pace”.
„Nu avem de gând să facem pace cu cei care duc această campanie de eliminare a Rusiei din cadrul Consiliului Europei”, a dat asigurări Puşkov. „Mergem acolo pentru că suntem membri cu drepturi depline în cadrul APCE şi nu avem motive să absentăm de la lucrările APCE”, a explicat acesta reprezentanţilor presei. Aleksei Puşkov a mai precizat că va exista o puternică opoziţie în ceea ce priveşte restituirea delegaţiei ruse a atribuţiilor şi a mandatului său în cadrul APCE.
(Agenţia de presă TASS – 25 ianuarie)