Partidul radical de stânga Syriza a câştigat alegerile parlamentare anticipate din Grecia. După numărarea a 97% din voturi, Syriza este cotat cu peste 36 de procente şi 149 de mandate asigurate în Parlament. Îi lipsesc doar două pentru a deţine majoritatea absolută. Pe locul doi se clasează formaţiunea de dreapta Noua Democraţie, aflată în prezent la guvernare, cu aproape 28 de procente – reprezentând 76 de fotolii parlamentare. Mii de oameni au sărbătorit în centrul Atenei victoria partidului care le-a promis renunţarea la politicile de austeritate. De altfel, participarea la vot a fost ridicată – de aproape 64%, în condiţiile în care mulţi greci trăiesc în străinătate, iar votul este permis doar pe teritoriul ţării.
Este de aşteptat ca după anunarea rezultatelor finale ale scrutinului, Alexis Tsipras să primească în cursul zilei din partea preşedintelui Republicii mandatul de formare a noului guvern, De asemenea liderul Syriza urmează să fie investit tot astăzi în funcţia de premier, iar Guvernul marţi după-amiază, cel mai târziu miercuri. Chiar dacă stânga radicală va obţine majoritatea în Parlament, potrivit estimărilor, în baza rezultatelor parţiale, locurile ce-i revin sunt între 149 la acestă oră, şi 151, aşadar, în cel mai bun caz la limită. Alexis Tsipras a anunţat că va solicita totuşi sprijin din partea altor forţe politice. Potrivit unor surse din interirol stângii radicale, liderul Syriza ar fi programat deja pentru această dimineaţă o întâlnire cu preşedintele tânărului partid al Grecilor Independenţi cu care este, cel mai probabil să formeze, în cazul în care va fi nevoie, un guvern de coaliţie,. Se apreciază că în aceste condiţii Syriza va cere, de asemenea, şi sprijinul noii formaţiuni politice To Potami sau un vot de încredere din partea acestuia. Acum, de ce apropierea, în primul rând, de Grecii Intedependenţi, faţă de care au fost exprimate adesea diferenţe ideologice? Reamintim, este un partid desprins din Noua Democraţie. Răspunsul este simplu: Amândouă formaţiuini s-au poziţionat ferm împotriva continuării politice de austritate şi a acordurilor cu instituţiile creditoare. Or, mandatul pe care Syriza l-a primit atât de clar din partea alegătorilor îi recomandă să respecte promisiunile electorale.
În Parlament vor intra şapte formaţiuni politice, cele care au reuşit să treacă pragul de 3%. În ordine, pe primele trei locuri: Syriza, deci Noua Democraţie şi la o distanţă de aproximativ de 20 de procente de a doua clasata, partidul extremist Zorile Aurii, care vor deţine 17 sau chiar 18 locuri în noul legislativ. Urmează ale patru partide: Pasok, pe ultimul loc, mare perdant al alegerilor, partener al coaliţiei guvernamentale până la acest scrutin. Socialiştii din Pasok s-au prăbuit, ei obţinuseră, în 2009, 43,92 procente, în timp ce conservatorii din Noua Democraţiei au pierdut, dar au reuşit totuşi să păstreze un echilibru. Ei au pierdut numai două procente faţă de alegerile precedente din 2012.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie