Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culinare ale începutului de an este “Degustarea cârnaţilor bănăţeni”. “Worschtkoschtprob” a revenit, anul acesta, la Timişoara, după trei ediţii care s-au desfăşurat la Sânnicolau Mare, Lugoj şi Sântana. Zeci de feluri de cârnaţi realizaţi după reţete tradiţionale din Banat au fost degustaţi, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara. Competiţia lansată de “Banater Zeitung” a păstrat secţiunile consacrate: cârnaţi făcuţi în propria gospodărie, respectiv, cei produşi pentru comerţ. În concurs s-au înscris 30 de producători individuali şi 35 de firme producătoare de mezeluri care au prezentat cei mai gustoşi cârnaţi bănăţeni. Mezelurile afumate sau picante, fie din carne de porc, vită sau oaie au fost cele mai apreciate de către zecile de timişoreni care au venit să savureze bunătăţile tradiţionale. Cel mai bun cârnat din Banat este produs la Satchinez, conform deciziei juriului, şi este bazat pe o reţetă care combină carnea de porc şi cea de viţel. Timotei Ţintoi, câştigătorul concursului, spune că premiul îl dedică amintirii bunicului său, un priceput măcelar neamţ din Satchinez. Reţeta pe care o foloseşte Timotei Ţintoi este una veche de 97 de ani, esenţială fiind carnea de porc crescut în propria gospodărie, iar la capitolul ingrediente: boia, usturoi, sare, piper. Locul al doilea a fost ocupat de un timişorean, iar pe locul al treilea, s-a clasat un producător din Cenad.
RADOR – 30 ianuarie 2015