Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic, a subliniat că Serbia nu trebuie să aleagă între Rusia şi UE, pentru că deja a făcut acest lucru şi se află pe drumul către UE, care este un obiectiv strategic al ţării, şi a precizat că doreşte relaţii bune cu vecinii săi, pentru că fără stabilitate nu există niciun progres în regiune. În interviul acordat pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului vienez „Die Presse”, când a fost întrebat dacă se teme că va trebui să aleagă într-o zi între Bruxelles şi Moscova, Vucic a mai declarat că Serbia doreşte să păstreze în acelaşi timp bunele relaţii tradiţionale cu Rusia. Vucic a spus că nu există nicio presiune din partea UE pentru ca Serbia să adere la sancţiunile împotriva Rusiei, şi a arătat că în anii viitori ţara sa trebuie să-şi armonizeze politica ei externă cu cea a Uniunii. Şeful Guvernului sârb şi-a exprimat mulţumirea faţă de statele membre ale UE care înţeleg situaţia dificilă a Serbiei. „Noi suntem foarte dependenţi de resursele energetice din Rusia şi trebuie să acordăm o atenţie deosebită intereselor noastre. În acelaşi timp, obiectivul nostru strategic, fără îndoială, este drumul spre UE, şi acest lucru l-am spus deschis şi Rusiei” a explicat el. Vucic a amintit că acest lucru nu este popular în Serbia şi că ar fi mai popular dacă ar vorbi altfel. „Cred că cel mai popular politician în Serbia este astăzi noul prim-ministru grec Alexis Tsipras, şi cu siguranţă nu eu„, a spus el. La constatarea că Moscova este aliatul Belgradului cu privire la Kosovo, premierul a declarat că „Rusia nu recunoaşte independenţa Kosovo, pentru care îi suntem recunoscători„, şi a reamintit că şi alte cinci ţări UE nu recunosc Kosovo ca stat. Premierul a subliniat că Serbia continuă să sprijine integritatea teritoriale a Ucrainei şi că nu s-a schimbat nimic în legătură cu această poziţie a autorităţilor sârbe.
Vucic a infirmat declaraţia ministrului kosovar de externe, Hashim Thaci, că Serbia de facto a recunoscut independenţa Kosovo, spunând că el crede că şeful diplomaţiei kosovare nu are dreptate. „Politicienii kosovari sunt victime ale retoricii recunoaştere/ nerecunoaştere. Cu toate acestea, este esenţial să vorbim în mod paşnic despre problemele noastre. Noi facem acest lucru. Există sau nu un dialog ? Da există. Oare rezolvăm multe dintre probleme sau nu ? Da, am făcut acest lucru„, a spus Vucic, adăugând că următoarea reuniune a dialogului dintre Belgrad şi Pristina va avea loc la 9 februarie, la Bruxelles. Întrebat care este poziţia Serbiei în acest dialog, Vucic a explicat că este important să se aibă grijă de oamenii obişnuiţi din Kosovo, de viaţa şi viitorul lor. „Ei trebuie să poată circula liber şi să se simtă în siguranţă. Când am fost recent în Kosovo, cetăţenii au aplaudat numai la finalul discursului meu. Poate ei au aşteptat un discurs înfierbântat, dar nu am făcut asta. Le-am transmis că trebuie ca în următorii 100 de ani să trăiască acolo, cu albanezii. Ar fi fost iresponsabil din partea mea dacă aş fi spus altceva pentru că eu mă duc la Belgrad, şi ei rămân acolo. Trebuie să găsim cea mai bună soluţie posibilă pentru ambele părţi. Cred că şi albanezii şi-au dat seama de asta. Unii au încercat să mă provoace, dar nu am reacţionat la ele, şi totul a fost în regulă„, a spus Vucic. În ceea ce priveşte drapelul Albaniei Mari, pe care drona l-a adus pe stadionul din Belgrad, Vucic a arătat că acelaşi steag a fost şi la reşedinţa primului-ministru albanez şi că asemenea steaguri se întâlnesc des în zonele populate de albanezi. „Dacă aş spune că nu-mi fac griji, nu aş lua lucrurile în serios. Cu toate acestea, raţiunea şi bunul simţ vor prevala şi nimeni nu va visa la a crea o Albanie Mare. Cel puţin aşa sper”, a spus prim-ministrul sârb.
El a subliniat că Serbia respectă integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovinei. „Dacă vrem să obţinem ceva în regiune avem nevoie de stabilitate politică şi economică. Dacă nu avem această stabilitatea, atunci Serbia va eşua în reformele ei şi, prin urmare, va suferi. Acest lucru trebuie să fie înţeles de toţi cei din regiune. Nu vom întreprinde nimic împotriva integrităţii teritoriale a Bosniei şi nu veţi găsi pe nimeni la Sarajevo care ar spune contrariul„, a subliniat Vucic, precizând că, fără îndoială, şi Milorad Dodik, a înţeles acest lucru. Când vine vorba despre noua preşedintă a Croaţiei, Vucic a menţionat că ea a avut iniţial declaraţii nu atât de bune la adresa sârbilor care trăiesc în Croaţia, despre care a spus că sunt croaţi, ceea ce este „o insultă gravă”. „Noi nu am răspuns în mod public, ne-am păstrat calmul şi încercăm să avem relaţii bune şi cu Croaţia şi cu noua preşedintă a Croaţiei„, a subliniat Vucic. Întrebat despre acuzaţiile împotriva jurnaliştilor de la BIRN (Reţeaua Balcanică a Jurnaliştilor de Investigaţie – n.r.), el a spus că nici această organizaţie nu ascunde faptul că primeşte bani pentru „a produce relatări false”. „Noi am dovedit că sunt incorecte relatările lor şi Banca Mondială a reacţionat şi a spus că este vorba despre minciuni„, a reamintit Vucic. „Au primit bani de la UE? Da. Au minţit ? Da. Aşadar, care este concluzia? Oare nu am dreptul să răspund la aceste minciuni? Oare se vrea să mi se ia dreptul la libera exprimare?„, a întrebat premierul sârb. În acelaşi timp, la întrebarea dacă se poate ajunge la concluzia că UE i-a plătit ca să mintă, el a admis că greşeala lui a fost că el a spus că aceasta a fost intenţia Uniunii. „Nu ştiu dacă UE doreşte să vadă publicate astfel de articole. În cele din urmă, acesta a fost rezultatul„, a constatat Vucic. (www.tanjug.rs – 31 ianuarie