Ciudate structuri ce amintesc de nişte păianjeni colosali acoperă polul sud al planetei Marte şi au fost surprinse recent în imagini de instrumentul High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA. Este vorba despre un fenomen sezonier, pe care savanţii îl numesc „teren araneiform” – o formă specială de eroziune.
Temperaturile pe Marte sunt atât de joase iarna, încât dioxidul de carbon îngheaţă şi se acumulează sub formă de gheaţă carbonică. Primăvara, la creşterea temperaturilor, dioxidul de carbon îngheţat nu se topeşte, ci sublimează, adică trece direct din stare solidă în stare de vapori.
Acest proces sezonier creează un tip special de eroziune, caracteristic planetei Marte. Ceea ce se vede în imagine sunt canalele săpate în sol de acest proces, pline cu gheaţă carbonică. Pe Terra, unde temperaturile nu scad niciodată atât de mult ca pe Marte, dioxidul de carbon nu îngheaţă, deci nu există acest fenomen – el este specific Planetei Roşii.
DISCOVERY NEWS