În anul 1990 s-a înfiinţat, la Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român. Este continuatorul unor îndelungate tradiţii muzeale datând încă din 1875 când, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituia, pe lângă Muzeul de Antichităţi, cea dintâi „secţiune de artă textilă”; la 1.X.1906 a fost înfiinţat un muzeu autonom al artei ţărăneşti, Muzeul de Etnografie, Artă Naţională, Artă Decorativă şi Industrială.
În 1990, ministrul culturii de la acea vreme, Andrei Pleşu îl numea la conducerea muzeului de la şosea pe pictorul Horia Bernea, cel care timp de 10 ani, împreună cu echipa sa, a reaşezat colecţia înstrăinată în anii comunismului şi a făcut să renască un muzeu centenar. În anul 1996, a venit şi marea recunoaştere internaţională: Premiul pentru Muzeul European al Anului. Până în prezent, Muzeul Ţăranului Român este singurul din România care deţine această distincţie în patrimoniul său. Prin expoziţiile temporare şi colecţiile sale vechi, dar şi recente, prin târgurile sale deja tradiţionale, Muzeul Naţional al Ţăranului Român se păstrează permanent în actualitate şi rămâne un reper cultural de primă mărime al Capitalei.
În ziua aniversară, între orele 10:00 şi 18:00, intrarea este liberă; în zilele de 5, 6 şi 7 februarie publicul va beneficia de ghidaje gratuite, între orele 11:00 şi 15:00.