Ministerul Apărării al Bulgariei pregăteşte modificări legislative în legătură cu posibilitatea ca în viitor, prin Bulgaria să treacă şi să staţioneze liber armate aliate. Ştirea a fost furnizată ziarului „Sega” de o sursă din ministerul respectiv. Modificările se impun datorită hotărârii pe care NATO o va lua joi, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării ai statelor Alianţei, de a se edifica centre de comandă şi control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.
„Din amplasarea de centre pe teritoriul statelor din Europa de Est, rezultă nişte obligaţii şi răspunderi pentru toţi aliaţii. În calitate de ţară gazdă, pentru Bulgaria aceasta înseamnă să îndeplinească toate solicitările aliate pentru asigurarea tranzitului şi staţionării armatelor şi forţelor aliate pe teritoriul său„, a specificat sursa. Modificările legislative trebuie să fie finalizate în luna mai sau iunie 2015 şi vor permite apărarea comună, împreună cu parteneri din NATO, a spaţiului aerian bulgar.
Tranzitul şi staţionarea de trupe ale statelor membre ale NATO nu necesită aprobarea Parlamentului bulgar, întrucât forul legislativ bulgar a aprobat deja ca ţara să fie membră a Alianţei. Cu toate acestea, premierul Boiko Borisov a declarat că orice solicitare pentru amplasarea de tehnică va fi analizată de parlament. În felul acesta, şeful legislativului de la Sofia încearcă să contracareze nemulţumirea PSB faţă de amplasarea Centrului de comandă şi control NATO în Bulgaria.
„Singurul lucru despre care s-a discutat se referă la comandamente logistice amplasate în câteva ţări, dar acest lucru nu este legat de nici o tehnică militară„, a comentat Borisov. Premierul a comunicat că a vorbit cu ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev şi i-a trasat acestuia sarcina să nu-şi asume nici un fel de angajamente la Bruxelles. „Dacă există astfel de cerinţe faţă de Bulgaria, ele urmează să fie analizate în parlament. Bulgaria este o republică parlamentară şi această temă, dacă va fi ridicată, trebuie rezolvată aici (n.red – în parlamentul bulgar)„, a spus primul ministru Boiko Borisov. Potrivit sursei de la Ministerul bulgar al Apărării, construirea centrului va fi legată de amplasarea unei mici părţi a forţei de reacţie rapidă a NATO. Efectivul total va fi de 10.000 de persoane, care vor fi dislocate în câteva state şi probabil că vor fi active începând de anul viitor. Disponibilitate de participare la forţele de reacţie rapidă au anunţat Marea Britanie, Danemarca, Letonia, Lituania, Estonia, Norvegia. Şi Canada a manifestat interesul pentru participare la forţele de reacţie rapidă. Viitorul acestor forţe va fi hotărât, tot joi, de miniştrii apărării din statele membre ale Alianţei. Centrul de comandă din Bulgaria va fi amplasat în una din clădirile centrale ale Ministerului Apărării din Sofia. El va avea un efectiv de până la 50 de persoane, militari şi civili; jumătate dintre aceştia vor fi bulgari. Ministerul Apărării de la Sofia va asigura logistica şi paza. Planurile de creare a centrelor au fost anunţate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul recentei sale vizite la Sofia. Aceste centre vor fi primele de acest gen şi vor asigura legătura dintre forţele Alianţei şi forţele statului gazdă.
www.sega.bg – 5 februarie