Marţi, 10 februarie (de la ora 19:00), la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră: „Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu”, spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.
La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, războiul de reîntregire – cum i se spunea atunci, scriitorul Ioan Manoliu a pornit o investigaţie de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau „cea mai vitează româncă a timpurilor noastre”, Ecaterina Teodoroiu sau mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu părinţii şi fraţii ei, cu vecinii, profesorii şi camarazii săi de arme.
A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la prestigioasa editură Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi pas cu pas şi clipă cu clipă, eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului. Pornind de la cartea profesorului Ioan Manoliu, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci surprinde, cu armele teatrului la microfon, şi dimensiunile lăuntrice, spirituale, ale eroinei, începând de la anii copilăriei şi adolescenţei, până la momentul jertfei supreme pentru poporul şi ţara sa.
În 1921, când a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă şi înhumată la Tg. Jiu, cei prezenţi au rămas uimiţi: trupul său, neatins de putreziciune, se păstrase întocmai ca atunci când căzuse pe câmpul de luptă.
Cea de a doua parte a acestei producţii radiofonice, intitulată „Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate”, va fi difuzată marţi, 24 februarie (ora 19:00), la Radio România Cultural.
Cele două spectacole vor fi audiate în avanpremieră, luni, 9 februarie, de la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
Scenariu radiofonic: Ion-Costin Manoliu, după volumul omonim de Ioan Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În rolul titular: Oana Maria Mărgineanu. Cântece pe teme populare: Nadia Trohin. Improvizaţii muzicale la caval: Alexandru Arcuş. În distribuţie: Alexandru Nedelcu, Mihai Bica, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuţă, Annemary Ziegler, Petru Hadârcă, Magda Duţu, Ion Arcudeanu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Constantin Florescu, Orodel Olaru, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.
(RADOR – 5 februarie)