Programul de asistenţă financiară a Greciei şi eforturile de pace în estul Ucrainei – sunt subiecte care coagulează atenţia ziarelor internaţionale.
„Am convenit că nu suntem de acord” – titrează „EU Observer”, referindu-se la concluziile întâlnirii dintre ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis şi omologul său german, Wolfgang Schauble. „Discuţiile intense dintre cei doi oficiali s-au încheiat fără nicio perspectivă nici legat de un posibil nou acord privind datoria străină a Greciei, nici în ce priveşte extinderii actualului program de asistenţă financiară”, punctează ziarul UE. „Schauble a turnat apă rece pe planul prezentat de SYRIZA” – subliniază „Kathimerini”. „SYRIZA a declarat sfârşitul troicii internaţionale în Grecia” – scrie ziarul elen şi îl citează pe ministrul german de finanţe, care a atras atenţia că „fără supravegherea celor trei instituţii nu se poate derula programul de asistenţă financiară a Atenei”. Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre datoria Greciei, informează „EU Observer” şi adaugă că întrunirea are loc cu o zi înainte de summitul UE, în care liderii europeni se vor întâlni cu noul premier elen, Alexis Tsipras.
Tentative diplomatice la cel mai înalt nivel. „Cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei s-au dus la Moscova, într-un surprinzător efort de soluţionare a crizei din Ucraina” – după cum apreciază „Russia Today”. După discuţiile cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, cancelarul german şi preşedintele francez au dus propuneri de pace la Moscova – scrie „Stars and Stripes”. Conţinutul propunerilor nu a fost făcut public, iar întrevederea celor trei lideri – Merkel, Hollande şi Putin – a avut loc cu uşile închise, adaugă ziarul american şi consideră că fie şi numai reducerea la tăcere a armelor ar reprezenta o realizare diplomatică extraordinară. Însă, acelaşi ziar american nu se poate reţine să nu se îndoiască de dorinţa de pace a preşedintelui rus şi subliniază, citându-l pe vicepreşedintele american, Joe Biden: „Putin continuă să facă apel la un nou acord de pace, dar ignoră pur şi simplu toate acordurile pe care Rusia le-a semnat până acum”. „Oferta de pace a Ucrainei a ajuns la Moscova, în timp ce SUA analizează posibilitatea unor livrări de armament către Kiev” – titrează „Washington Post”. „Temerile cresc în capitalele europene, pe fondul spectrului unui război total” – observă „The Guardian”. Ziarul citează un înalt diplomat de la Bruxelles, care ar fi declarat că „înarmarea Ucrainei nu ar fi o soluţie, pentru că asta ar însemna război cu Rusia şi ar fi un război pe care Putin l-ar câştiga”. Oficialii de la Kiev insistă că orice acord trebuie să includă şi încetarea focului şi alţi termeni prevăzuţi în armistiţiul negociat în septembrie, anul trecut – relevă „New York Times”. Publicaţia americană apreciază că „poziţia Kievului scoate în evidenţă obstacolele teribile din calea unui acord de încetare a conflictului din estul Ucrainei, conflict care a ucis peste 5.000 de persoane şi este considerat cel mai grav din anii ’90 până acum”. Revenim la „The Guardian”, citând o concluzie deloc optimistă: „Ucraina este o problemă uriaşă pentru Europa, iar rezolvarea ei va costa zeci de miliarde şi va dura foarte mult. Dar pentru Europa a devenit din ce în ce mai clar că adevăratul coşmar nu este Ucraina, ci Rusia lui Putin”.
Magda Baciu