Gustoasă, tradițională, se prepară rapid, nu îngrașă, se poate face într-o mie de feluri, este o mâncare ideală de post… Varza călită!! Se poate folosi varză roșie, varză albă, dulce sau murată, cu ceapă albă iute, cu ceapă roșie, cu vin, fără vin, cu zahăr sau miere, cu șunculiță sau fără, cu roșii/fără roșii – numai imaginație să ai!
În varianta de față se folosesc:
1 kg varză albă, dulce
1 ceapă albă
1 măr roșu
3 linguri de zahăr brun (75 grame)
1 pahar de vin alb demisec
Semințe de chimen
Foi de dafin
Sare, piper
Ulei (de floarea soarelui sau de măsline)
Se taie varza fâșii, fâșii, se sărează și se lasă puțin la scurs deasupra unei site. Se taie ceapa peștișori. Mărul se dă pe răzătoare.
Se călește ceapa în uleiul încins, se adaugă varza, după câteva minute de călire se adaugă mărul ras, zahărul brun, condimentele (chimenul, foile de dafin, sarea, piperul) și se toarnă vinul deasupra. Se lasă la călit la foc mic, cu capacul deasupra vasului, până când se înmoaie varza, evident, amestecând din când în când pentru a nu se prinde compoziția de fundul vasului. Se servește și caldă, și rece.
Poftă bună!
Daniela Sîrbu