Franţa şi Germania continuă demersurile diplomatice pentru a aduce pacea în estul separatist al Ucrainei. Astăzi va avea loc o conferinţă telefonică în patru, în care preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, vor discuta noul lor plan de pace cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu cel ucrainean, Petro Poroşenko. Între timp, continuă şi Conferinţa internaţională de securitate de la München, tot cu dosarul ucrainean în prim-plan. Ieri, la München, Petro Poroşenko i-a cerut din nou sprijinul Occidentului şi a arătat paşapoartele unor militari ruşi, pentru a dovedi agresiunea directă a Rusiei.
Ţările occidentale rămân divizate în privinţa modalităţilor de rezolvare a crizei din estul Ucrainei. Înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei sau furnizarea de arme Kievului sunt cele două probleme cruciale care au stârnit numeroase dezbateri la Conferinţa de la München. Dacă SUA se gândesc la furnizarea de arme sofisticate Ucrainei pentru a putea face faţă rebelilor proruşi, ţările europene, în special Germania, se opun unei astfel de măsuri. Cancelarul Angela Merkel a afirmat că furnizarea de arme ucrainenilor nu va duce la nimic bun. Prezent şi el la Conferinţa de la München, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat că sute de tancuri ruseşti mişună la frontieră şi a prezentat paşapoarte ale soldaţilor ruşi intraţi în Ucraina pentru a aproba agresiunea rusă din estul ţării.
Petro Poroşenko: „Am adus cu mine paşapoartele şi cărţile de identitate militare ale soldaţilor ruşi, ale ofiţerilor ruşi care au intrat pe teritoriul ucrainean. Este cea mai bună probă a agresiunii şi a prezenţei trupelor ruse pe teritoriul ţării mele”.
O sursă din anturajul preşedintelui francez a anunţat, la München, că mai multe probleme rămân, deocamdată în discuţie, înaintea unui eventual acord cu Rusia, în încercarea de a opri conflictul din Ucraina.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 februarie)