Seminţele de susan provin din fructul de susan. Susanul este o plantă originară din Orientul Mijlociu, India şi estul Africii, care este cultivată îndeosebi pentru seminţele sale, bogate în vitamine, minerale şi acid oleic, care se formează în fructul plantei. Plantele de susan sunt uscate înainte ca seminţele să fie extrase. Pe măsură ce fructul plantei de susan se usucă, acesta se deschide. Apoi, seminţele sunt scuturate şi strânse laolaltă. Seminţele sunt de mai multe culori: de la albe la negre, roşii sau maronii.
Cei mai mari producători de seminţe de susan au fost, în 2012, Myanmar, China, India, Etiopia şi Sudan.
Seminţele de susan au multe beneficii pentru sănătate. Delicioase, aromate şi crocante, aceste seminţe sunt pline de nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine. Seminţele de susan sunt în special de apreciat pentru acidul oleic, care înlătură colesterolul rău din corp şi curăţă sângele. Au proprietăţi foarte benefice pentru copiii aflaţi în creştere, datorită aminoacizilor şi a proteinelor de calitate conţinute. Sunt o sursă excelentă de vitaminele din complexul B (niacina, acid folic, tiamină, piridoxină şi riboflavină). Seminţele de susan sunt şi nişte surse incredibile de minerale esenţiale, precum fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu şi cupru. Include-te în orice iaurt, salată sau mâncare preferată. Seminţele de susan sunt esenţiale pentru humus. Din seminţele de susan se face tahini, pasta fără de care humusul nu ar exista.
www.independent.md – 8 februarie