Pe măsura ce avansează negocierile internaţionale asupra programului nuclear al Iranului, principalele părţi interesate lansează diverse mesaje care puncteză nu doar miza deosebită, dar şi riscurile pe care le ridică procesul. Negocierile purtate cu Iranul de SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania au ca termen limită data de 30 iunie şi vizează menţinerea de garanţii că programul nuclear iranian rămâne strict civil în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. Dragoş Ciocîrlan, corespondentul RRA în Israel, urmăreşte subiectul.
Reporter: Liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus astăzi că este probabil să se ajungă la un acord cu marile puteri atât timp cât nu vor fi afectate interesele ţării sale. Khamenei a preluat exact punctul de vedere israelian, dar din perspectiva iraniană şi a adăugat că este preferabil fără un acord decât să fie unul prost. La Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu, în şedinţa săptămânală a executivului, a subliniat că Israelul îşi va continua efortul împotriva înarmării nucleare a Iranului. Trebuie acţionat pentru a preveni un acord periculos care pemite Iranului să se înarmeze nuclear.
Benjamin Netanyahu: Marile puteri şi Iranul se grăbesc spre un acord care va permite Iranului să înarmeze nuclear, ceea ce pune în pericol existenţa statului Israel.
Reporter: Premierul Netanyahu a evocat discuţiile din week-end dintre secretarul de stat american şi ministrul de externe iranian care au anunţat intenţia unei înţelegeri-cadru până la sfârşitul lunii martie, ceea ce presupune urgentarea eforturilor diplomatice, avertizează premierul israelian. Citat de agenţia oficială de presă iraniană, liderul spiritual suprem Ali Khamenei a estimat că acordul ar putea frâna programul nuclear în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor impuse Teheranului de comunitatea internaţională, dar în lipsa unui acord există numeroase posibilităţi la dispoziţia Iranului pentru a atenua consecinţele sancţiunilor. Anterior, ministrul de externe iranian, Mohammad Zarif, a făcut presiuni, ameninţând administraţia americană că în situaţia în care nu se va ajunge la un acord, asta probabil înseamnă dispariţia politică a preşedintelui Hassan Rouhani.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 februarie