Vineri, preşedintele român Klaus Iohannis a felicitat Roşia Montana cu prilejul a 1884 de ani care au trecut de la prima sa atestare scrisă. În însemnarea sa de pe Facebook, Iohannis a încercat să-i liniştească pe adversarii proiectului de exploatare minieră.
Zilele acestea organizaţia Alburnus Maior a obiectat faţă de faptul că Iohannis a urgentat reînceperea negocierilor dintre guvernul român şi investitor. Organizaţia civilă i-a amintit preşedintelui că în campania sa electorală afirmase că nu poate fi de acord cu o tehnologie care ar putea duce la catastrofă. În opinia organizaţiei, după ce a fost ales a încercat să ţină la suprafaţă prin declaraţii „optimiste” un proiect de investiţie „neviabil şi ilegal”.
Alburnus Maior a decretat ziua de 6 februarie, ziua primei atestări scrise a aşezării drept Ziua Roşiei Montana şi încearcă în această zi să atragă atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale prin expoziţii şi programe culturale asupra faptului că exploatarea la suprafaţă a minei care datează din perioada romană pune în pericol moştenirea valoroasă culturală, naturală şi industrială a aşezării.
Preşedintele român a făcut un gest la adresa celor ce resping proiectul minier prin faptul că a salutat aşezarea transilvană în ziua sărbătorii neoficiale, zi aleasă de către aceştia.
„Roşia Montana a devenit simbolul moştenirii noastre culturale şi naturale. În numele aşezării a demarat o mişcare a comunităţii despre care se poate afirma că este capabilă să mute munţii”- a scris Iohannis. A adăugat că viitorul aşezării va trebui stabilit pe baza respectării standardelor europene de mediu şi a legilor de conservare a moştenirii, dar trebuie ascultată şi opinia specialiştilor care ar putea contribui la refacerea economică a zonei.(MTI)
Traducerea: Imola Stănescu
MAGYAR NEMZET (Ungaria) – 6 februarie 2015