Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO salută transmiterea formularului pentru înscrierea componentelor/siturilor candidate pe National Tentative List – “Extinderea obiectului de patrimoniu UNESCO intitulat “Pădurile virgine de fag din Carpaţi (Slovacia şi Ucraina) şi pădurile seculare de fag din Germania (Germania)”- către Secretariatul Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Paris (acțiune realizată de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură cu sprijinul Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe).
Precizăm ca în data de 24 iunie 2014, membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au participat la o reuniune cu reprezentanţii Greenpeace România privind susţinerea proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”.
La sfârşitul anului 2013, Guvernul României a decis susţinerea acestui demers şi implicarea în proiectul coordonat de Germania. Proiectul vizează extinderea obiectului de patrimoniu UNESCO intitulat “Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania”, proiect prin care Germania, Slovacia şi Ucraina au reuşit să includă cele mai valoroase făgete din ţările respective pe lista Patrimoniului Mondial.
La propunerea preşedintelui comisiei, domnul senator Constantin Traian Igaş, membrii comisiei au decis să susţină demersul de includere a pădurilor virgine de fag din România pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Ca urmare a eforturilor depuse de executiv, legislativ şi societatea civilă, în momentul de faţă dosarul este înaintat către UNESCO, Paris, urmând a trece prin procedurile specifice pentru aprobare.