La Casa Albă, astăzi, se discută despre cauzele extremismului, tehnici de prevenire şi contracarare a radicalizării în cadrul unui summit privind combaterea extremismului violent. Doina Saiciuc transmite de la Washington.
Reporter: Extremism islamic sau extremism violent – aceasta este întrebarea, zilele acestea, la Washington. În vreme ce Casa Albă evită să singularizeze extremismul islamic, fapt pentru care este aspru criticată de republicani, comunităţile musulmane din Statele Unite acuză că ar fi stigmatizate. Preşedintele Obama a convocat summitul asupra ameninţării extremismului violent, într-o perioadă în care a devenit clar că Statul Islamic a câştigat o mare abilitate de a radicaliza şi recruta pe reţelele de socializare tineri gata să comită atacuri dincolo de Orientul Mijlociu, în Europa. Iniţial, Casa Albă a conceput reuniunea pentru a discuta fenomenul în creştere al radicalizării în Statele Unite, dar după atacurile din ianuarie, de la Paris, a decis să extindă forumul la nivel internaţional pentru a discuta tehnici de contracarare a radicalizării în întreaga lume. Ambasadorii Richard LeBaron, de la Consiliul Atlantic, spune că vor fi mai multe anunţuri privind noi abordări ale Statelor Unite. Câteva state arabe vor anunţa şi ele stabilirea de noi structuri, care să ajute la a descuraja oamenii să devină terorişti. Summitul va afirma o voinţă internaţională consolidată de a soluţiona teme dificile ridicate de radicalizare. Secretarul Departamentului pentru Securitate Naţională, Jeh Johnson, care a descris astăzi a doua zi a summitului, spune că radicalizarea este un fenomen mai mare în Europa decât în Statele Unite.
Jeh Johnson: Numărul celor care vor să plece să se alăture militanţilor nu este aici atât de mare faţă de numărul celor care pleacă din Europa şi se întorc în Europa. FBI şi Departamentul pentru Securitate Naţională fac o treabă foarte bună monitorizând, există însă întotdeauna un factor necunoscut, nu ştii niciodată cu siguranţă care este numărul lor, dar avem sisteme care îi pot monitoriza pe cei care ar putea dori să plece să lupte în Siria şi, sigur, pe cei care ar încerca să se întoarcă în Statele Unite. Nu putem însă monitoriza călătoriile fragmentate. Cei care pleacă, se opresc foarte adesea într-o ţară de graniţă, după care nu mai ştim dacă intră în Siria. Aceasta este în călătoria fragmentată. Unul din lucrurile pe care dorim să le realizăm, când discutăm cu partenerii de peste ocean, este o mai bună informare despre călătorii, pentru a avea capacitatea să urmărim cine intră în Siria şi cine pleacă din Siria.
Reporter: Preşedintele Obama, care va vorbi peste mai puţin de o oră, speră să concentreze atenţia comunităţii internaţionale asupra nevoii de a combate ideologiile care încearcă să seducă tineri, dintre care mulţi alienaţi pentru a decapita, a răpi şi a împuşca mortal.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie