Vineri, 20 februarie, se împlinesc 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Marea Britanie.
Ca urmare a misiunii diplomatice a poetului, scriitorului şi politicianului Vasile Alecsandri (numit în 1859 de către domnitorul Al. I. Cuza ministru al afacerilor externe) la Londra şi Paris, încununată de succesul obţinerii recunoaşterii Principatelor Unite de Marea Britanie şi Franţa, în anul 1860 au fost stabilite Agenţii diplomatice ale Principatelor române la Londra şi Paris.
În anul 1880, Marea Britanie, împreună cu Germania şi Franţa au recunoscut independenţa şi suveranitatea României, la doi după încheierea războiului de independenţă împotriva Imperiului Otoman desfăşurat între anii 1877-1878.
La 20 februarie 1880, au fost stabilite relaţiile diplomatice româno-britanice, la nivel de legaţie. Consulul general al Marii Britanii la Bucureşti, William Arthur White, a fost primul dintre reprezentanţii guvernelor celor trei Mari Puteri care şi-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Trimis extraordinar şi Ministru plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord la Bucureşti, după îndeplinirea formalităţilor protocolare la Ministerul Afacerilor Străine.
Guvernul de la Bucureşti l-a numit pe Nicolae Callimachi-Catargiu, fost ministru de externe şi agent diplomatic al României la Paris, ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare Reginei Victoria la 19 iulie 1880.
Printre diplomaţii români de prestigiu care au lucrat la Londra se numără şi Mircea Eliade, tânăr asistent universitar care la 33 de ani era numit ataşat de presă şi cultură la Legaţia României în Regatul Unit. Acesta avea să devină faimos istoric al religiilor, filozof de renume internaţional şi profesor al Universităţii din Chicago.
La 10 februarie 1941 relaţiile diplomatice bilaterale au fost întrerupte – iar cinci zile mai târziu, la 15 februarie, personalul legației britanice a părăsit țara noastră – fiind restabilite abia cinci ani mai târziu, la 15 februarie 1946, la nivel de reprezentanţă.
La 17 septembrie 1947, reprezentanţele au fost ridicate la nivel de legaţie, iar de la 1 decembrie 1963, la nivel de ambasadă.
Deşi în perioada comunistă relaţiile dintre cele două ţări au fost mai reci, totuşi, în anul 1978, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Nicolae Ceauşescu, acesta efectuând o vizită oficială în Marea Britanie.
După Revoluţia anti-comunistă din 1989, Marea Britanie a devenit un partener apropiat şi unul dintre principalii susţinători ai aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
În anul 2003 a fost lansat Parteneriatul Strategic dintre România şi Marea Britanie, care a fost aprofundat şi extins un an mai târziu, când România a aderat la NATO, dar şi o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007. Nivelul de excelenţă al relaţiilor româno-britanice şi al cooperării atât la nivel bilateral, cât şi în cadru multilateral, a fost atestat şi prin adoptarea, la cel mai înalt nivel, în 2011, a Declaraţiei Comune privind intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie.
Relaţii economice
În anul2013, volumul total al schimburilor comerciale româno – britanice şi volumul exporturilor româneşti în Marea Britanie au atins cifre record în istoria relaţiilor economice bilaterale, ajungând la 3.285,58 milioane euro – locul 10 în topul partenerilor comerciali ai României, cu o pondere de 3,13% în comerţul exterior al ţării noastre şi locul 8 între statele membre UE, cu 12,16% mai mare faţă de cel înregistrat în anul 2012.
Trebuie remarcat faptul că valoarea importantă a schimburilor comerciale bilaterale s-a bazat exclusiv pe creşterea exporturilor româneşti – cu peste 25% în 2013, faţă de 2012, acestea ajungând la 2.032,34 milioane euro – locul 6 în topul statelor de destinaţie a produselor exportate de România.
În primul semestru al anului 2014, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se situează pe primul loc în ierarhia statelor cu balanţă comercială favorabilă României (+411,18 milioane Euro), iar schimburile comerciale bilaterale continuă tendinţa de creştere, ajungând în primul semestru al anului 2014 la 1707,78 milioane euro, cu 4,35% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013.
De asemenea se remarcă faptul că Marea Britanie este unul din puţinele state cu care România are sold comercial constant pozitiv în ultimii ani.
Din punct de vedere al exporturilor româneşti către piaţa britanică, în anul 2013, acestea s-au concentrat pe maşini şi aparate mecanice, echipamente electrice şi părti ale acestora – 26,76% în totalul exportului românesc, vehicule, aeronave, nave şi echipamente auxiliare de transport – 21,73% şi produse şi materiale textile – 21,04% din totalul exporturilor.
Importurile României din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-au redus cu 4,2%, comparativ cu anul 2012, atingând 1.253,25 milioane Euro, acestea axându-se, în anul 2013, pe maşini şi aparate mecanice, echipamente electrice şi părţi ale acestora – 30,59% în totalul importurilor româneşti din Marea Britanie – , materiale textile şi îmbrăcăminte – 19,73% – , produse ale industriei chimice – 13,95% şi vehicule, aeronave şi echipamente auxiliare de transport – 13,81%.
În clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, la 28 februarie 2014, Marea Britanie ocupa locul 10 cu o valoare a capitalului social subscris de 909,20 milioane euro – 2,65% din totalul investiţiilor străine, în 4859 societăţi comerciale cu participare de capital britanic – reprezentând 2,54% din totalul societăţilor cu capital străin din ţara noastră.
Răzvan Moceanu