Taxa pe valoare adăugată ar putea scădea cu 4 puncte procentuale chiar de anul acesta. La fel şi accizele pentru unele produse, spune ministrul de finanţe, Darius Vâlcov. El nu a spus şi data exactă, pentru a preveni reducerea vânzărilor înainte de aplicarea relaxării fiscale.
Darius Vâlcov: Sunt două din măsuri, şi aici vorbim de reducerea TVA-ului şi reducerea accizelor, care nu vor aştepta momentul 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a nu crea un gol în perioada noiembrie-decembrie în ceea ce priveşte consumul în România, atunci când populaţia şi poate şi agenţii economici ar fi tentaţi să aştepte 1 ianuarie pentru a vedea această reducere de taxe şi de accize că intră în vigoare.
Realizator: Darius Vâlcov a mai estimat că România va avea o creştere economică de 4,4% anul viitor în urma acestor măsuri de relaxare fiscală. Din partea opoziţiei, prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a declarat că trei dintre măsurile propuse sunt proiecte de lege deja iniţiate de liberali.
Andreea Paul: Diminuarea TVA, eliminarea taxei pe clădirile speciale şi asupra accizei la carburanţi sunt doar trei din aceste exemple. Relaţia dintre stat şi contribuabil trebuie fundamental redefinită: drepturi şi obligaţii în oglindă, tratament egal între stat şi contribuabil, nicidecum hărţuirea contribuabilului sau asaltarea lui cu modificări intempestive şi cu ‘n’ taxe şi tarife parafiscale, aşa cum s-a întâmplat până în prezent.
Realizator: Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit într-un interviu pentru postul de televiziune DIGI 24, despre aceste măsuri de relaxare fiscală. El a precizat că reducerea taxelor este o idee bună, în principiu, dar s-a declarat neîncrezător în ceea ce priveşte posibilitatea aplicării acestora în scurt timp. El a menţionat că aşteaptă din partea Guvernului şi soluţii pentru a gestiona deficitul care va fi generat de aceste micşorări de taxe.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 februarie