După 30 de ani de la filmările lungmetrajului „Moromeţii” în regia lui Stere Gulea, actorii Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu revin împreună pe marele ecran în „AFERIM!”.
Prezenţa lor, în lungmetrajul premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, nu este deloc întâmplătoare, Radu Jude dorindu-şi prin această secvenţă să aducă un omagiu peliculei „Moromeţii”.
De altfel este pentru prima oară, după 30 de ani, când Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu joacă din nou împreună într-un lungmetraj.
„Mă bucur că am lucrat cu Radu Jude. A fost o întâlnire foarte plăcută, o revenire în prezent şi o aducere aminte de la colaborarea cu el pe platourile de la „Moartea Domnului Lăzărescu”, unde Radu a fost asistent de regie. M-am bucurat foarte tare când mi-a spus că voi juca împreună cu Victor Rebengiuc cu care m-am simţit foarte bine şi abia aştept o nouă provocare din partea lui Radu, o nouă partitură pentru mine şi Victor”, a declarat Luminiţa Gheorghiu.
„Am fost foarte fericit că mi s-a oferit ocazia să joc din nou cu Luminiţa, partenera mea minunată din „Moromeţii” şi am înţeles ca Radu Jude a dorit să aducă un omagiu filmului lui Stere Gulea prin acest scurt şi dur moment din filmul „AFERIM!”. Sunt fericit că în argintul „Ursului” se găseşte o fărâmă din prestaţia mea şi a Luminiţei”, a afirmat Victor Rebengiuc.
Cel mai aşteptat film românesc al anului, „AFERIM!” în regia lui Radu Jude, va fi lansat în cinematografe pe data de 13 Martie.
Luminiţa Gheorghiu este una dintre cele mai îndrăgite actriţe de cinema din România. Cariera ei a început acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producţii ale Noului Cinema Românesc. A avut roluri secundare memorabile în „Moromeţii” (regia Stere Gulea, 1988), şi „Code Inconnu” (regia Michael Haneke, 2000). De-a lungul timpului a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti.
Regizorul Cristi Puiu a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: „Marfa şi banii” (2001), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) şi „Aurora” (2010). Rolul asistentei din „Moartea domnului Lăzărescu” a fost răsplătit cu Premiul pentru interpretare de la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles (2007)
A jucat în filme ca „A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006), câştigătorul Palme d’Or „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (regia Cristian Mungiu, 2007), „Faţa galbenă care râde” (regia Constantin Popescu, 2008), precum şi în „După dealuri” (regia Cristian Mungiu, 2012). Rolul principal din „Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer, 2013) i-a adus cele mai impresionante critici internaţionale. A fost recompensată cu Premiul de Interpretare la Namur precum şi Premiul Gopo pentru rol principal al Corneliei.
Actor de o versatilitate incredibilă, profund şi subtil, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile. A interpretat roluri cheie pe scena teatrului şi a explorat cele mai variate faţete: de la tragic, dramatic până la comic. A colaborat cu regizori celebri precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban sau Alexandru Dabija.
Rolul din „Pădurea spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei, 1965) i-a marcat cariera cinematografică. Au urmat o serie de alte roluri în filme precum „Tănase Scatiu” (regia Dan Piţa, 1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981) sau celebrul „Moromeţii” (regia Stere Gulea, 1988).
Lista rolurilor principale continuă cu peliculele „Niki Ardelean” (regia Lucian Pintilie, 2003), „Medalia de onoare” (regia Călin Peter Netzer, 2009) pentru care a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Salonic, Menţiuni Speciale la Torino şi Wiesbaden. Cel mai recent rol principal în debutul lui Tudor Jurgiu – „Câinele japonez” (2014) i-a adus cel de-al doilea Premiu Gopo din carieră.
În 2014, Victor Rebengiuc a fost distins cu Premiul de Excelenţă UNITER.
Trailerul filmului poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=rlLpQxX8krU