Bogdan Aurescu a subliniat că, deocamdată, regimul de încetare a focului nu se respectă în totalitate, iar acordurile de la Minsk se află în pericol
România este interesată în consolidarea stabilităţii din Ucraina, motiv pentru care Bucureştiul salută încheierea acordurilor de la Minsk. Cu toate acestea, riscul destabilizării altor regiuni ucrainene, pe lângă Lugansk şi Doneţk, se menţine, a spus Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, într-un interviu acordat ziarului francez
„Libération”, în ediţia din 23 februarie.
„Pentru noi, este vital ca Ucraina să rămână stabilă, a declarat şeful diplomaţiei române, care a ajuns pe 23 februarie la Paris pentru discuţii cu omologul său francez Laurent Fabius. Acordurile de la Minsk au reprezentat un pas pe care noi l-am acceptat cu bucurie, dar există dificultăţi în punerea lor în aplicare.” Ministrul român a afirmat că, atât timp cât armistiţiul din sud-estul Ucrainei „nu se respectă în totalitate”, nu există posibilitatea „să se treacă la retragerea armamentului greu.” „În cazul în care nu sunt respectate aceste etape, acordul de la Minsk va fi pus în pericol şi apare probabilitatea unei noi escaladări, a adăugat Aurescu. În acest caz, destabilizarea se poate răspândi în alte regiuni din Ucraina, inclusiv în zonele limitrofe României. Nu departe de frontiera noastră, au fost deja incidente, mai ales exploziile din regiunea Odesa”.
Referindu-se la conţinutul Acordului de la Minsk, ministrul român de Externe a subliniat că acesta „este în mod evident un compromis, dar este o şansă de a rezolva conflictul. Continuăm să credem că ar trebui să acordăm prioritate negocierilor şi unui acord politic, a spus el. În cazul în care totul duce la impas, pot urma noi sancţiuni.”
Comentând cu privire la posibilitatea de a furniza arme Kievului, Bogdan Aurescu a recunoscut că România nu a elaborat încă o poziţie clară în această problemă. „Există o serie de opinii. Unii consideră că acest lucru doar va exacerba conflictul, în timp ce alţii spun că este necesar să-i ajutăm pe ucraineni să se apere. Printre altele, eu nu cred că România deţine tehnologie de vârf, de care să aibă nevoie Ucraina. În orice caz, deocamdată este prematur să vorbim despre asta”, a spus ministrul de externe al României.
(www.itar-tass.com – 23 februarie)