Pe 24 februarie, cu o zi înaintea inaugurării Târgului Internațional de Artă Contemporană ARCOmadrid 2015, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează la sediul său o proiecție a celor mai cunoscute performance-uri realizate de Paul Neagu (București, 1938 – Londra, 2004), personalitate semnificativă a noii avangarde artistice europene. Evenimentul este organizat cu ocazia prezentării operei artistului în cadrul ediției a 34-a a Târgului ARCOmadrid, la standul Galeriei Ivan (Stand 7F11).
Arta contemporană românească nu va lipsi din agenda ARCOmadrid 2015. Galería Ivan participă pentru prima dată în cadrul Programului Principal prezentând lucrări semnate de Paul Neagu şi Andreea Ciobîcă iar Călin Dan, directorul Muzeului de Artă Contemporană din Bucureşti, va participa la Întâlnirile Profesionale din cadrul aceluiași eveniment. Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează cu ARCOmadrid susținând participarea românească la Târg și organizând un eveniment paralel dedicat promovării celor mai cunoscute performace-uri realizate de artistul Paul Neagu.
Născut la București în 1938, Paul Neagu a emigrat în Anglia în 1970. Artişti importanţi precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg i-au fost studenţi şi au afirmat importanţa căilor de explorare artistică pe care Neagu le-a deschis. Lucrările sale se află în numeroase colecţii publice precum Arts Council din Marea Vritanie, Muzeul Național de Artă (Romȃnia), Muzeul de Artă Modernă (Tokio), Philadelphia Museum of Art, Tate Gallery (Londra), Victoria and Albert Museum (Londra). Acţiunile cu public, Cake Man, Blind Bite, Hyphen Ramp etc., constituie doar o parte din ansamblul operei artistului din perioada anilor 70, extrem de productivă şi de creatoare, fiind o formă de manifestare care trebuie privită în contextul general al acesteia.
Selecția pe care Institutul Cultural Român de la Madrid o prezintă în premieră în Spania, cu sprijinul Paul Neagu Estate din Londra și Galeria Ivan, cuprinde următoarele performance-uri: Neagu’s Boxes (România, 1968), Cake Man (Lonra, 1971), Blind’s Bite (Londra, 1975) y Hyphen Ramp (Serpentine Gallery, Londra, 1976).
Institutul Cultural Român
Madrid