400.000 de persoane mor anual în întreaga lume prin înec – cea mai răspândită cauză a deceselor accidentale. În ultimii ani, construirea de drone de mici dimensiuni a cunoscut un avânt extraordinar, utilitatea lor mergând de la realizarea de filmări aeriene până la monitorizarea turmelor de animale.
Doi ingineri iranieni s-au gândit însă la o altă aplicabilitate: salvarea oamenilor de la înec. Specialistul în robotică Amin Rigi şi inginerul Amir Tahiri au încercat iniţial să construiască un robot submersibil, apoi un robot plutitor, dar au ajuns la concluzia că un aparat zburător ar putea fi cea mai bună soluţie.
Invenţia lor, un robot numit PARS, este conceput să zboare până la locul unde se află persoana în pericol şi să îi arunce un colac de salvare care să o ajute să plutească până la sosirea salvamarilor. Drona are o arie de acţiune de 4 kilometri şi poate transporta deocamdată patru colace de salvare. Este prevăzută de asemenea cu reflectoare pentru căutarea pe timp de noapte. Testele efectuate au demonstrat că drona poate salva un om aflat în pericol de înec de patru ori mai rapid decât un salvamar.
Primele aparate vor începe să fie folosite în acest an în Brazilia, Italia şi Mexic. Modelul actual costă 8.000 de euro, dar inginerii speră că următoarea serie va fi mai ieftină şi că vor putea îmbunătăţi opţiunile de funcţionare pentru a putea efectua chiar salvări fără intervenţie umană.
www.bbc.co.uk
Traducerea: Bianca Ioniţă