Până în secolul 17, aproape toate speciile de morcovi cultivaţi erau…mov.
Culoarea portocalie a morcovilor de astăzi a apărut treptat, prin mutaţii care au apărut accidental (alb şi galben), combinate apoi de agricultori pentru a obţine diferite variaţii. Pigmentul care dă culoarea mov se numeşte antocianină.
Morcovii portocalii au fost obţinuţi prin combinarea de soiuri sălbatice cu soiurile albe şi galbene, în special de către olandezi. Motivul pentru care portocaliul era atât de popular în Olanda se crede că avea legătură cu emblema Casei de Orania şi cu lupta pentru independenţă a ţării.
Motivul real pentru care rădăcinoasele frumos colorate au devenit populare a fost totuşi gustul lor delicios, mult mai dulce decât cel al soiurilor mov de până atunci şi mărimea plantei, care permitea obţinerea de cantităţi mult mai mari de pe acelaşi lot de pământ.
Bianca Ioniţă