Un tort – al cărui nume vine din italianul “Torta”, care mai înseamnă și “pâine rotundă” – făcut special pentru a întâmpina Mărțișorul și primăvara, răcoritor, cu multe, multe portocale:)
Pentru blatul de pandișpan avem nevoie de:
6 ouă
6 linguri de zahăr
6 linguri de făină
Se separă ouăle. Se bat albușurile spumă tare, apoi se adaugă zahărul și se bate din nou cu mixerul până când, în momentul în care încercăm să răsturnăm oala cu amestecul, albușurile cu zahăr rămân lipite de fundul vasului. Se adaugă gălbenușurile și făina bine cernută, care se amestecă cu lingura, cu mișcări ample, în așa fel încât să nu iasă aerul din compoziție. Se toarnă într-o formă de tort bine unsă cu unt și tapetată cu făină și se dă la cuptor până când trece faimosul test al scobitorii, care trebuie să iasă curată după ce este înțepat aluatul cu ea.
2 portocale
100 grame de stafide
5 gălbenușuri
1 pahar cu zahăr
2 căni cu lapte
3 linguri de făină
100 grame de unt
Gălbenușurile, zahărul, laptele și făina se amestecă bine la foc mic până când compoziția începe să se închege și să se dezlipească de pereții vasului. După aceea se stinge focul și se adaugă cele 100 de grame de unt. Se lasă puțin la răcit.
Se rad ambele portocale de coajă și se lasă stafidele la înmuiat. Coaja rasă de portocale și stafidele se amestecă în cremă, iar la final se adaugă feliile de portocale, tăiate mărunt. Se taie transversal portocala pentru a obține câteva felii pentru decorat tortul.
Când s-a răcit blatul, se scoate din formă, se taie în două pe lung și se însiropează ambele felii cu un sirop făcut din apă fiartă cu o lingură de zahăr și cu puțin ness sau cu câteva picături de suc de portocale. Apoi se asamblează tortul – se întinde peste prima felie de blat jumătate din cremă, se așează deasupra “capacul” și se întinde peste tort restul cremei. Deasupra se ornează cu cele câteva felii din portocala tăiată transversal.
Poftă bună!
Daniela Sîrbu