Hamantaschen este o prăjitură specială care se prepară cu ocazia sărbătorii evreiești Purim – anul acesta începe pe 4 martie, la apusul soarelui. Numele de Hamantaschen vine de la Haman, ‘personajul negativ’ din Cartea Esterei, Marele Vizir al Persiei, care a complotat să-i ucidă pe toți evreii. Estera, o tânără evreică, devenită soția Regelui Persiei, împreună cu unchiul ei Mordechai, reușesc să dejoace acest complot. “Humentaschen”, sau “Hamantaschen”, înseamnă, de fapt, “buzunarele lui Haman”. În Israel se numesc “Oznei Haman” = “Urechile lui Haman”.
Există mai multe variante de Hamantaschen – cu umplutură de gem, nuci sau mac. Cea clasică este cu mac. Am adaptat însă puțin modul de preparare a aluatului, ca să fie mai ușor și mai rapid de gătit.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
300 grame făină
200 grame unt
2 gălbenușuri
25 grame drojdie
100 ml lapte
Umplutura pentru aproximativ 20 de hamantaschen:
250 grame mac
4 linguri zahăr = 100 grame
Coaja rasă de la o lămâie
2 albușuri spumă
Opțional, câteva linguri de Jagermeister sau coniac
Se amestecă untul cu făina cernută și un praf de sare. Se adaugă gălbenușurile – la temperatura camerei – și drojdia dizolvată în laptele călduț (nu fierbinte). Se lasă puțin la crescut (în bucătărie trebuie să fie cald) și între timp se prepară umplutura de mac.
Macul se macină și se amestecă cu cele 100 de grame de zahăr, cele două albușuri bătute spumă și coaja de lămâie. Pentru aromă, eu am adăugat un păhărel de Jagermeister (se poate pune și coniac sau rom).
Se întinde aluatul pe o suprafață tapetată cu făină și se decupează forme rotunde. Se pune câte o linguriță de umplutură de mac în centrul fiecărei forme, care se împachetează în așa fel încât să formeze un triunghi. Se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptorul bine încins.
Poftă bună!
Daniela Sîrbu