Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, avertizează ca Spania nu poate vorbi de o ieşire din criza economică, în condiţiile în care rata şomajului rămâne ridicată. Într-un interviu acordat cotidianului El Pais, Jean-Claude Juncker a mai afirmat că partide precum Syriza din Grecia sau Podemos din Spania oferă un diagnostic real al problemelor din Europa, dar, prin propunerile lor, ar putea bloca defintiv proiectul european. Ana Maria Damian cu principalele declaraţii din interviu.
Reporter: În privinţa Spaniei, preşedintele Comisiei Europene afirmă că numărul şomerilor tineri este prea mare, la fel şi rata şomajului, de aceea nu se poate spune că perioada crizei s-a încheiat. Corect este, declară Juncker, să spunem că dificultăţile grave persistă până când şomajul va coborî la un nivel normal. „Suntem în mijlocul crizei, deci nu s-a încheiat”, afirmă oficialul. Referindu-se la Grecia, preşedintele Comisiei consideră că premierul Tsipras a pus întrebările corecte, dar alegerile nu schimbă înţelegerile deja făcute cu zona euro. În acelaşi interviu, şeful Comisiei mai recunoaşte că troica ar trebui să dispară şi că programele de reduceri bugetare nu au implicat o evaluare a impactului social în fiecare ţară.
Vorbind despre propunerile Marii Britanii, Juncker mai declară că circulaţia liberă a persoanelor în Europa este o chestiune pe care nu o negociază şi se declară surprins că ţările din est şi din sud, precum Spania, nu reacţionează mai ferm pentru a combate ideea de limitare a anumitor drepturi propuse de Londra. În problema imigraţiei, liderul Comisiei Europene afirmă că înţelege că unele ţări doresc să lupte împotriva abuzurilor, dar răspunsul nu este în schimbarea regulilor europene, ci a legislaţiei fiecărei ţări în parte.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie