Un pensionar german a început să facă săpături în regiunea Ruhr din vestul Germaniei spunând că este convins că a dat de urma „Salonului de chihlimbar”, o operă de artă barocă nepreţuită cunoscută şi ca „cea de-a opta minune a lumii” care a dispărut de mai bine de 70 de ani.
Panourile acestui salon au fost furate de nazişti din Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Salonul de chihlimbar era o cameră somptuoasă ornată cu ambră galbenă, decoraţiile fiind un cadou oferit Ţarului Petru cel Mare de Wilhelm I al Prusiei, în 1716. Trupele naziste au furat artefactele dintr-un palat din apropiere de Sankt Petresburg în 1941. Soldaţii au reuşit să desfacă panourile din preţiosul salon în doar 36 de ore, acestea fiind împachetate cu grijă în 29 de lăzi care au fost încărcate într-un tren cu destinaţia Königsberg – enclava rusă Kaliningrad de astăzi. „Cea de-a opta minune a lumii” a fost expusă într-o fortăreaţă-muzeu până în primăvara anului 1944, când a fost zărită pentru ultima dată.
Teoriile conspiraţiei abundă de presupuneri privind locul în care s-ar afla cea mai valoroasă operă de artă pierdută până acum. Unii istorici cred că panourile ar fi fost distruse în timpul războiului, alţii spun că nemţii le-ar fi ascuns.
Pensionarul Karl-Heinz Kleine spune că ele s-ar afla sub oraşul Wuppertal din zona industrială Ruhr, în vestul Germaniei şi că are nevoie de echipament de forare pentru a putea ajunge la comoară. Acesta a studiat mai multe piste şi a ajuns la concluzia că Erich Koch, şeful administraţiei naziste din provincia Prusia de Est, le-ar fi trimis în secret la Wuppertal, în oraşul său natal.
„Wuppertal are foarte multe tuneluri şi buncăre care nu au fost inspectate niciodată. Am început să cautăm acum”, spune Kleine. „Dar căutările sunt foarte costisitoare, avem nevoie de echipament special, de bani şi de persoane care să ne ajute”, a declarat Kleine pentru Reuters, spunând că o firmă de construcţii care le împrumutase o maşină de forat le-a cerut-o înapoi.
„Am doar pensia mea ca venit, nu îmi permit să cumpăr un astfel de utilaj. Dar, oricine ne poate ajuta, cu siguranţă va avea partea lui de recompensă dacă găsim Salonul de chihlimbar. Eu sunt optimist, îmi trebuie doar uneltele.”
Nici măcar temutul serviciu secret est-german Stasi din epoca comunistă nu a reuşit să dea de urma Salonului de chihlimbar. Căutătorii amatori de comori au cheltuit şi ei mult şi în zadar pentru a-l găsi, explorând mine sau lacuri din zona Munţilor Metaliferi din est.
Istoriici spun că Erich Koch, condamnat pentru crime de război de un tribunal polonez, a adunat foarte multe obiecte de artă furate şi le-a transportat la vest de Königsberg în ultimele zile ale războiului, atunci când trupele sovietice se apropiau.
O replică a Salonului de chihlimbar a fost realizată între 1979 şi 2003 în interiorul Palatul Ecaterina. Artizanii ruşi au reconstruit salonul pe baza fotografiilor. Proiectul a fost inaugurat cu ocazia aniversării a 300 de ani de la fondarea oraşului Sankt Petersburg.
Reuters via www.newsdaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă