Realizator: La Bucureşti a avut loc astăzi o dezbatere cu tema „Libertate de expresie versus discurs instigator la ură. Europa şi România după Charlie Hebdo”, desfăşurată la sediul reprezentanţei Comisiei Europene. Preşedintele de onoare al organizaiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a estimat că atacul de la Paris de la începutul anului se înscrie într-o isterie îndreptată împotriva libertăţii de expresie şi a laicităţii. Andrei Şerban a fost acolo şi relatează:
Reporter: Invitatul principal al dezbatere din această seară a fost Cristian Pârvulescu, preşedintele de onoare al Asociaţăiei Pro Democraţia, pe care îl întreb care au fost cauzele atentatelor de la Paris, de la revista Charlie Hebdo şi de la un supermarket?
Cristian Pârvulescu: Atentatul de la Charlie Hebdo nu este legat de o problemă religioasă, ci este o problemă politică, dar în principal societală. Altfel spus, atentatorii, care reprezintă o categorie socială şi nu doar etnică şi religioasă a celor care sunt excluşi în societatea franceză, au găsit în islamism o ideologie politică şi nu religioasă, o formă de exprimare a frustrărilor pe care le-au acumulat în timp, în special a marginalizării lor sociale. Violenţa, radicalismul a crescut odată cu criza economică şi constatăm astăzi că acest radicalism nu poate fi redus doar la o comunitate. El există în nenumărate alte comunităţi. Există o astfel de radicalizare, pentru că faţă de criza economică oamenii încearcă să reacţioneze prin descoperirea ţapilor ispăşitori. Cei de la Charlie Hebdo au fost ţapi ispăşitori la îndemână pentru o întreagă stare de frustrare socială şi politică.
Reporter: Societatea romanească este într-o zonă protejată de un asemenea conflict?
Cristian Pârvulescu: Dacă în ceea ce priveşte islamismul, societatea romanească fiind marginală este mai puţin expusă, în ceea ce priveşte radicalismul de tip creştin, da, este cât se poate de expusă, a mai fost expusă şi, cu toate astea, societatea românească se laicizează. După perioada comunismului ateu a fost o perioadă de reîntoarcere spre valorile tradiţionale, dar în momentul de faţă constatăm că societatea se laicizează. Drumul spre laicizare nu va putea fi oprit. El este strâns legat de democratizare, ceea ce nu înseamnă că oamenii îşi vor pierde credinţele religioase şi că ele se vor transfera din ce în ce mai mult pe plan privat.
Reporter: La dezbaterea din această seară a participat şi o tânără doamnă musulmană, practicantă. Cum vă cheamă?
Ilmaz Ruxandra: Ilmaz Ruxandra este numele meu.
Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră din perspectiva pe care v-aţi asumat-o evenimentele de la Paris?
Ilmaz Ruxandra: În primul rand le condamn cu toată puterea mea. Nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat. Religia islamică nu îndeamnă la astfel de atitudini, cu atât mai puţin la a omorî. În al doilea rând, vorbim despre insuccesul nostru al tuturor, al musulmanilor de a da educaţia corectă şi cea pe care noi, din perspectiva noastră o considerăm adevărată sau moderată şi marginalizarea acestor tineri. Problema este cum ajungem la ei şi cum îi facem să înţeleagă că nu aceasta este soluţia şi că dacă au o problemă ea trebuie adusă în spaţiul public, în spaţiul dezbaterii. Trebuie să vorbească despre ele şi nu să-şi facă singuri dreptate.
Reporter: Dezbaterea din această seară cu tema „Liberatea de exprimare versus discurs instigator la ură”, a avut loc în cadrul proiectului „Tinerii construiesc o Românie civică”, derulat de Fundaţia Proiectul de Educaţie Civică şi Dezvoltare Academică.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 martie