Cu toată nebunia sucurilor de ierburi, dorinţa de a consuma verde pare din ce în ce mai evidentă. Dar spirulina poate deveni oare cel mai bun aliat al nostru în alimentaţie?
Spirulina, o adevărată bombă nutriţională
Spirulina este un super aliment cu calităţi nutriţionale excepţionale. Această varietate de alge conţine până la 70% proteine, si nu orice fel proteine, anume cele mai uşor de asimilat de către organismul uman. Spirulina este, de asemenea, de multe ori administrată copiilor care suferă de malnutriţie. Spirulina, aliment care conferă vitalitate, prin excelenţă, este, de asemenea, bogată în vitamine, minerale şi clorofilă. Acesta dă energie, ajută la buna funcţionare a creierului şi întăreşte sistemul imunitar. Fiind foarte hrănitoare, spirulina este un aliat bun pentru cei ce sunt atenţi cu greutatea lor, deoarece ajută la moderarea apetitului. În doar 100g de spirulină uscată, găsim:
– carbohidrati (zaharuri şi fibre): 23,9g
– grăsimi (ne)saturate: 7,72g
– proteine: 57,47g
– apă: 4,68g
– vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D
– minerale: sare, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, fier
Spirulina stimulează sistemul imunitar
Din punct de vedere nutriţional, spirulina nu vizează pierderea sau creşterea în greutate, ea este un întăritor al sistemului imunitar şi nu compensează un regim alimentar dezechilibrat. Detoxifiant de elită, ajută, de asemenea, la îndepărtarea toxinelor din organism.
Cum o utilizăm? Începând cu vârsta de 2 ani, poate fi dizolvat 0,5 g praf de spirulină într-un biberon cu lapte, pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar al copilului. Spirulina se ia cel mai adesea dimineaţa, la dejun, sub formă de fulgi, 5 g / zi, cu un pahar de apă pentru a avea energie întreaga zi.
Atenţie, există şi contraindicaţii: bogată în fier extrem de absorbabil, spirulina nu este recomandată pacienţilor cu hemocromatoză . Fiind bogată în vitamina K, cu rol în coagularea sângelui, nu este recomandată persoanelor care suferă de boli cardiovasculare.
Spirulina, super-alimentul viitorului?
Cea mai mare concentraţie de fier şi o rată record de acid gamma-linolenic, un acid gras esenţial care se găseşte în laptele matern, spirulina are multiple calităţi nutriţionale. Fără vitamina , dar cu urme de Omega 3, nu am putea spune că este un remediu miraculos sau un aliment complet. Totuşi, spirulina este considerată de mulţi cercetători un aliment al viitorului, o sursă de alimentaţie foarte importantă pentru viitoarele călătorii spaţiale, fiind deja folosită pentru a hrăni astronauţii care pleacă în spaţiu. În concluzie, spirulina ar putea fi inclusă în meniul viitorului!
Iuliana Gheorghe
Traducere si adaptare din www.elle.fr