România va putea demara exportul de carne de porc în China, după ce autorităţile acestei ţări asiatice au autorizat desfăşurarea activităţii de export în piaţa chineză a unei companii din România, a declarat premierul Victor Ponta. La şedinţa de guvern de miercuri premierul român a salutat înscrierea firmei Smithfield România pe lista acelor companii care exportă carne de porc în China. „Este o veste bună că Autoritatea de stat pentru acreditare şi autorizare din China a aprobat exportul cărnii de porc din România spre piaţa chineză”, a adăugat Victor Ponta. Premierul şi-a exprimat încrederea că, prin demararea exportului în China, România va continua şi în acest an îmbunătăţirea rezultatelor în domeniul exportului produselor alimentare. Autorităţile de la Bucureşti au anunţat duminică că exporturile de produse alimentare, băuturi şi tutun ale României au fost mai mari în 2013, cu 514,3 milioane de euro, decât importurile, astfel că România a devenit un exportator net pentru al doilea an consecutiv, iar excedentul comercial în sectorul agroalimentar a fost în 2013 de 324,9 milioane de euro. Autorităţile de la Bucureşti au aştepat această deciziei a Chinei încă din primăvara anului 2014. Potrivit site-ului Ministerului român al Agriculturii, firma Smithfield va exporta în China carne de porc congelată.
(MTI – 18 martie)