Înainte de a deveni actriţa celebră pe care toţi cunoaştem din filme de neuitat cum ar fi Breakfast at Tiffany’s, My Fair Lady sau Vacanţă romană, Audrey Hepburn a avut o copilărie fascinantă şi o viaţă tumultoasă. Mama ei era o baroneasă olandeză iar tatăl, om de afaceri britanic, astfel că anii copilăriei şi i-a petrecut alergând din Belgia, în Anglia sau Olanda.
În 1939, la scurt timp după izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial, mama sa a decis ca familia să se retragă în Olanda, ţară neutră care nu suferise de pe urma primei conflagraţii mondiale şi despre care credea că nu va fi atrasă nici de această dată în conflict. S-a înşelat, însă. Ţara a fost ocupată de nemţi în 1940. Până în 1944, unchiul lui Audrey a fost executat, unul din fraţii ei a ajuns într-un lagăr de muncă forţată iar un altul a fugit.
Audrey Hepburn era încă o adolescentă la momentul la care a început să colaboreze cu rezistenţa olandeză. La vârsta de 14 ani era deja o balerină profesionistă şi a ajutat forţele rezistenţei… dansând. Spectacolele erau susţinute în locaţii secrete şi aveau scopul de a strânge bani pentru finanţarea acţiunilor rezistenţei. Aşa cum a declarat chiar ea la un moment dat, „cel mai fidel public pe care l-am avut vreodată nu a putut scoate nici un sunet la finalul spectacolelor mele”. Ulterior, Hepburn a început să fie mesager al rezistenţei. Riscul de a fi descoperită şi executată pe loc era enorm.
Asemeni majorităţii olandezilor, ea şi familia ei au suferit din cauza foametei şi a altor necazuri de-a lungul războiului. Audrey s-a îmbolnăvit de edem pulmonar şi a suferit de anemie în timpul foametei din 1944 din Olanda.
Atunci când ajutoarele umanitare trimise de aliaţi au ajuns în sfârşit la ei, Hepburn a realizat importanţa acestor acţiuni şi a rămas un colaborator fidel al UNICEF toată viaţa, contribuind la zeci de campanii umanitare în zonele de conflict. În 1989, a fost numită de organizaţia mondială Ambasador al Bunăvoinţei. În 1992, cu patru luni înainte de moartea sa, a primit Medalia Libertăţii conferită de Preşedintele SUA.
Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă