Încercaţi să nu scoateţi limba dacă doriţi să vă ascundeţi identitatea! Şi asta pentru că, similar amprentelor digitale, fiecare persoană are o amprentă unică la nivelul limbii.
Animalul dumneavoastră de companie nu e singurul care are o problemă legată de năpârlire. Pielea umană se exfoliază continuu, aproape 600.000 de particule minuscule cad în fiecare zi. Ceea ce înseamnă că până la vârsta de 70 de ani pierdem circa 50 de kilograme de piele moartă. Şi un alt detaliu interesant: deşi are o grosime de doar 2 mm, epiderma este irigată cu o optime din cantitatea totală de sânge din organism.
Un adult are mai puţine oase decât un copil. La începutul vieţii, omul are circa 350 de oase, dar pentru că o parte din acestea se unesc în timpul creşterii, în final ajungem să avem 206. Craniul este, aparent, format dintr-o singură bucată de os. De fapt, este compus din 22 de fragmente separate consolidate prin articulaţii rigide numite suturi craniene.
Mucoasa stomacului se regenerează o dată la 3-4 zile. Dacă lucrul acesta nu s-ar întâmpla, acidul gastric puternic care ajută la digestie ar ajunge să ne digere stomacul cu totul.
Aproximativ 80-90% din ceea ce percepem ca gust se datorează de fapt simţului olfactiv. Nasul nostru nu e la fel de performant ca al câinilor, dar putem reţine în jur de 50.000 de mirosuri diferite.
Intestinul subţire are o lungime de patru ori mai mare decât înălţimea individului. Dacă nu ar avea pliuri şi striaţii, nu ar încăpea în cavitatea abdominală, măsurând extins între 5 şi 7 metri.
La nivelul tălpilor fiecărui individ există aproape 500.000 de glande sudoripare care pot produce într-o singură zi echivalentul unei căni pline de transpiraţie. Nu e o imagine foarte atractivă, dar şi saliva secretată de un om de-a lungul vieţii ar putea umple cam două piscine.
Aerul din căile respiratorii superioare atinge în timpul unui strănut viteze de 160 de kilometri la oră sau chiar mai mari, un motiv în plus pentru care ar trebui să ţinem mâna la nas atunci când propulsăm viruşi cu o asemenea viteză.
Până la vârsta de 60 de ani, 60% dintre bărbaţi şi 40 % dintre femei ajung să sforăie. Sunetul unui sforăit atinge în jur de 40 de decibeli, echivalentul vocii umane normale, dar există cazuri extreme în care sforăitul unei persoane are peste 80-85 de decibeli, comparabil cu sunetul făcut de un pickamer. Nivelul de decibeli maxim acceptat pentru a nu dăuna auzului este de circa 80.
Dacă aţi observat că frecvenţa cu care vă tăiaţi unghiile de la mâini este mai mare decât a celor de la picioare, nu e nimic anormal în asta. Unghiile care sunt expuse şi solicitate cel mai mult cresc cel mai repede. În medie, unghia creşte lunar cu circa 2,5 mm.
Viteza cu care celulele nervoase transmit mesaje de-a lungul axonilor (braţele neuronilor) atinge 400 de km la oră.
Un om poate rezista fără mâncare timp de mai multe săptămâni, dar privarea de somn mai mult de 11 zile poate provoca moartea.
Sursa: www.howstuffworks.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă