ICR Madrid sărbătorește francofonia printr-un concert de jazz Ramona Horvath Trio la Institutul Francez din Madrid, în data de 24 martie, și printr-o serie de activități literare dedicate creației lui Matei Vișniec la Universitatea din Valencia, în data de 25 martie.
Concert de jazz Ramona Horvath Trio la Madrid
La Madrid se va organiza un concert de jazz în interpretarea Ramona Horvath Trio în Sala de teatru a Institutului Francez din Madrid, în data de 24 martie, Ramona Horvath Trio este un band de jazz inițiat de pianista româncă Ramona Horvath, alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau (contrabas) și Frédéric Sicart (baterie), al cărui repertoriu propune publicului aranjamente originale în care referințele la folclorul românesc se îmbină cu sunete de mainstream și cool jazz.
Întâlnirea Ramonei HORVATH cu legendarul pianist Jancy Kőrössy a fost determinantă pentru cariera sa. Albumul „Dor de acasă”, pe care artiștii l-au înregistrat în duet, a fost recompensat cu Premiul „Cel mai bun disc de jazz al anului” în 2009. În prezent, Ramona Horvath concertează frecvent pe scene din Austria, Franța, Germania, Italia, Portugalia, România, Spania, Ungaria și, alături de Nicolas Rageau și Frédéric Sicart, în programul permanent al prestigiosului Sunset Sunside Jazz Club din Paris.
Nicolas RAGEAU (Paris, Franţa) s-a lansat în jazz în anii ’80, iar în 1994 s-a instalat la New York, unde a activat o perioadă la celebrul club de jazz „Small’s”. A colaborat şi a acompaniat diverşi artişti renumiţi, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Manu Katche, Michel Graillier, Sarah Lazarus, Anne Ducros.
Frédéric SICART (Paris, Franţa) este baterist, compozitor și producător și susține concerte la importante festivaluri de jazz: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Insbruck/JVC, Meer JaZz Festival Amsterdam, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc. A colaborat cu artişti importanţi precum: Richard Galiano, Claude Nougaro, Giovani Mirabassi ș.a. A compus muzica pentru diverse emisiuni pentru posturile de televiziune franceze TF1, M6, France 2 și France 3.
Întâlnire cu scriitorul Matei Vișniec la Universitatea din Valencia
Matei Vișniec este invitat în data de 25 martie la o serie de evenimente dedicate creației sale poetice și dramaturgice în organizarea Universității din Valencia și a ICR Madrid.
Astfel, în cursul dimineții, Matei Vișniec va participa la o lectură din poemele sale în limbile română, franceză și spaniolă alături de Xelo Candel, poetă și profesoară la Universitatea din Valencia, Angelica Lambru, scriitoare și traducătoare, și Evelio Miñano, traducător și profesor la Universitatea din Valencia. La ora 19:00 va avea loc o discuție cu publicul despre activitatea sa de scriitor și traducător moderată de Evelio Miñano, urmată de lectura dramatizată a unor fragmente din piesele sale. Vor interpreta actorii Rafael Núñez Plaza, Juan Carlos Castillejo Ribagorda și Gloria Villalba González.
Matei VIȘNIEC, poet, dramaturg, romancier și jurnalist la Radio France Internationale, redacția de la Paris, este actualmente unul dintre cei mai jucați dramaturgi români. Deși a debutat în poezie și a obținut patru premii literare pentru publicațiile sale până la momentul exilului francez, notorietatea lui Matei Vișniec se datorează operei sale dramatice. Piesele sale sunt traduse în 25 de limbi străine și puse în scenă în peste 30 de țări. Romanul „Negustorul de începuturi de roman”, publicat de Matei Vișniec la Editura Polirom, a fost recompensat cu Premiul literar „Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România pentru cel mai bun roman editat în România în 2013.
Tradiția francofoniei la ICR Madrid
ICR Madrid participă pentru al cincilea an consecutiv la evenimentele dedicate sărbătoririi francofoniei în Spania. La edițiile anteriore, institutul a organizat proiecții de filme, o expoziție de benzi desenate românești, lansări de carte și activități dedicate unor personalități precum Panait Istrati ori Sergiu Celibidache.
Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
Telefon: +34 917 589 566