Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul summit-ului, că obiectivul creării Uniunii Energetice, confirmat de Consiliul European, vine în direcţia intereselor energetice pe termen mediu şi lung ale României. Uniunea Energetică a fost unul din punctele asupra căruia Klaus Iohannis a insistat astăzi, alături de nevoia unei securităţi predictibile în vecinătatea răsăriteană. Oana Bâlă a urmărit declaraţiile şi relatează.
Reporter: România susţine puternic crearea Uniunii Energiei – a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European, şi a precizat că a insistat asupra câtorva priorităţi, care se regăsesc şi în concluziile finale ale summit-ului, valorificarea propriilor resurse energetice, dar şi necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare. Şeful statului a reiterat potenţialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care se poate contribui la întărirea securităţii energetice regionale şi europene. El a mai precizat că, în cadrul discuţiilor cu liderii europeni, a susţinut necesitatea finalizării procesului de liberalizare a pieţei interne a energiei şi a explicat care vor fi beneficiile pentru România.
Klaus Iohannis: Aceasta înseamnă, pe termen mediu şi lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor preţuri accesibile pentru consumatori, menţinerea competitivităţii industriei, creşterea economică şi creare de locuri de muncă. Un aspect esenţial, asupra căruia am insistat, este libertatea fiecărui stat membru de a-şi alege mixul energetic naţional. Textul concluziilor confirmă acest lucru.
Reporter: În ceea ce priveşte relaţiile externe, şefii de stat şi de guvern au discutat despre nevoia de asigurare a unei vecinătăţi a Uniunii Europene predictibile din punct de vedere al securităţii. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, liderii europeni au insistat ca Acordul de la Minsk să fie implementat neîntârziat şi necondiţionat.
Klaus Iohannis: Consiliul European a reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În privinţa sancţiunilor la adresa Federaţiei Ruse, s-a stabilit că acestea rămân în vigoare. Consiliul European va reveni asupra acestei teme în lunile următoare, ţinând cont de legătura directă între menţinerea sancţiunilor şi implementarea Acordului de la Minsk.
Reporter: Pe de altă parte, la reuniunea de la Bruxelles s-a convenit asupra liniilor directoare pentru politicile economice şi pentru ocuparea forţei de muncă. Şeful statului a arătat că România a depus eforturi considerabile în ceea ce priveşte consolidarea fiscal-bugetară şi stabilitatea sectorului financiar. El a precizat că atenţia va fi concentrată pe consolidarea ritmului bun de cereştere economică, precum şi pe continuarea reformelor, în special a celor structurale, ca răspuns la recomandările specifice de ţară.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 martie