Generalul american Philip Breedlove, comandantul Forţelor NATO din Europa, a comentat declaraţiile ambasadorului Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, care a ameninţat Danemarca cu un atac nuclear, în cazul în care această ţară scandinavă se va integra în sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. Amintim că diplomatul rus susţinea într-un interviu că navele de război din această ţară scandinavă, care este membră NATO, ar putea deveni ţinta rachetelor nucleare ruseşti în cazul în care Danemarca se va integra în sistemul de apărare antirachetă al NATO.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Copenhaga, Mihail Vanin, declara, în interviul acordat publicaţiei daneze „Jyllands-Posten”, că integrarea Danemarcei în sistemul de apărare antirachetă al NATO va fi percepută de Moscova drept o ameninţare. În replică, ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a catalogat, într-un comentariu, drept inacceptabile declaraţiile lui Vanin.
În opinia generalului american Philip Breedlove, comandantul Forţelor NATO din Europa, care a comentat declaraţiile ambasadorului Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, aceste declaraţii sunt un exemplu de exercitare a unei presiuni politice, pe care Rusia a încercat să o exercite şi în trecut asupra altor state, care au dorit să ia parte la acest proiect. Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a susţinut duminică un discurs în cadrul Conferinţei internaţionale „Forumul de la Bruxelles” desfăşurată la nivel de experţi şi organizată de German Marshall Fund. Generalul american Philip Breedlove a catalogat declaraţiile ambasadorului rus la Copenhaga Mihail Vanin drept o „presiune politică” exercitată la adresa acelor state care doresc să se integreze în sistemul de apărare antirachetă al NATO. Breedlove a amintit faptul că atunci când Polonia şi România au luat decizia de a adera la scutul antirachetă din Europa „asupra lor s-a exercitat o presiune puternică”. „Aceste ameninţări sunt doar următorul pas firesc. Oricine care va dori să adere la această structură defensivă se va afla sub presiuni politice şi diplomatice”, a declarat generalul american, citat de Agenţia de presă TASS.
În luna august 2014, Danemarca a anunţat că intenţionează să-şi doteze o fregată militară cu cel puţin un radar al sistemului de apărare antirachetă pentru a deveni parte a scutului antirachetă al NATO. Ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, declara, într-un interviu acordat publicaţiei daneze „Jyllands-Posten”, că integrarea acestui stat scandinav la sistemul de apărare antirachetă al NATO va fi percepută de Moscova drept o ameninţare: „Nu cred că danezii sunt foarte bine informaţi despre consecinţele intregrării la sistemul american antirachetă. Dacă aceasta se va întâmpla, atunci navele militare daneze vor deveni ţinta rachetelor balistice ruseşti”.
Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a catalogat declaraţiile lui Vanin drept „inadmisibile”. „Moscova ştie foarte bine că scutul antirachetă al NATO este pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei”. Rusia a declarat, în repetate rânduri, că ea consideră sistemul de apărare antirachetă drept o ameninţare la adresa balanţei strategice din Europa, asta în timp ce NATO subliniază că scutul antirachetă va asigura apărarea împotriva statelor corupte. Potrivit Agenţiei de presă TASS, Mihail Vanin a explicat declaraţile sale astfel: „Obiectivul este de a atrage atenţia comuninităţii daneze asupra problemei integrării aceste ţări la sistemul de apărare antirachetă al NATO. În afară de aceasta, şi asupra faptului că este o adevărată piedere de bani pentru plătitorii de impozite, danezii nu au un tablou clar al consecinţelor unui astfel de pas pentru securitatea regatului danez întrucât acestea le sunt ascunse. Finanţarea efectuată în aceste scopuri se va supune dezbaterilor opiniei publice în anul 2017, aşadar există timp suficient pentru o discuţie publică”.
www.newsru.com – 22 martie