REUTERS (Marea Britanie), 20 martie 2015 – Premierul român s-a nominalizat pe el însuşi pentru a prelua temporar portofoliul finanţelor, a declarat el vineri, după ce ministrul anterior devenise cel mai important politician care a ajuns să fie anchetat în cadrul campaniei anticorupţie în vreme ce încă se afla în funcţie.
Victor Ponta ar urma să preia postul cu doar câteva zile înainte ca guvernul său să aprobe reduceri majore de impozite pentru perioada 2016-2019, gândite pentru a stimula creşterea economică, dar pe care analiştii le-au criticat afirmând că nu pot fi susţinute. Ponta a insistat că politica fiscală a guvernului nu va fi deraiată de anchetele de corupţie aflate în curs.
Pe Ponta îl aşteaptă de asemenea discuţii posibil dificile în aprilie cu FMI pentru a negocia termenii unui acord actual standby de ajutor, care va expira în septembrie. Discuţiile s-au încheiat în februarie fără vreo înţelegere, întrucât Bucureştii au refuzat să de curs solicitărilor de a creşte preţurile gazelor şi de a restructura companiile de stat din domeniul cărbunelui.
„Îmi voi asuma responsabilitatea ca interimar pentru ministerul de finanţe până pe 25 martie”, a afirmat Ponta pe pagina lui de Twitter. „După ce codurile fiscale vor fi adoptate, voi trimite preşedintelui o propunere privind un nou ministru.”
Fostul ministru de finanţe, Darius Vâlcov, demisionase după ce procurorii anticorupţie îl acuzaseră că luase mite totalizând aproximativ 2 milioane de euro, în funcţia lui anterioară de primar provincial. Vâlcov, care a negat toate acuzaţiile, nu poate fi arestat până când parlamentarii nu le vor permite procurorilor să o facă.
Vâlcov s-a alăturat unei liste mereu în creştere de personaje influente – de la un judecător al curţii supreme până la socrul premierului – care sunt investigate pentru corupţie în cadrul unei campanii energice a procurorilor, care şi-au câştigat laude la Bruxelles.
Ponta ar deveni cel de al cincilea ministru de finanţe de la instalarea guvernului său în mai 2012, iar premierul s-a referit pe un ton glumeţ la această funcţie ca fiind un rol „kamikaze”.
Trei înalţi oficiali din Partidul Social Democrat al lui Ponta declaraseră mai devreme în cursul zilei pentru Reuters că acesta se va propune pe sine.
„Nu i-am putut găsi încă un succesor lui Vâlcov, şi nu pentru că ar lipsi amatorii. E vorba că nu am găsit încă o persoană adecvată care să se ocupe de asta”, a declarat pentru Reuters un alt membru de vază al partidului de guvernare.
Ponta urmează să-l întâlnească pe preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să aprobe în mod formal numirea.
România, una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, a ieşit dintr-o recesiune adâncă provocată de un crah imobiliar pentru a creşte cu 2,9% anul trecut şi a-şi menţine deficitul fiscal sub pragul convenit cu FMI şi Comisia Europeană.
Odată ce acordul cu FMI va expira, a declarat Ponta, România ar putea căuta un alt gen de aranjament, cum ar fi o linie de credit flexibilă, ce ar putea veni cu mai puţine condiţii decât evaluările trimestriale pe care ţara trebuie să le treacă pentru a-şi păstra acordurile de ajutor pe care le-a încheiat consecutiv începând cu 2009.
Articol de Radu-Sorin Marinaş
Traducere: Andrei Suba