În perioada 26 martie – 6 aprilie proiectul „CinePolska – Zilele Filmului Polonez” ajunge în șapte orașe din România – la Galați, Brașov, Cluj, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara – și la Bălți, în Republica Moldova, după ce în toamna lui 2014 a poposit la București și Chișinău. Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi locali a selectat patru dintre cele mai bune filme poloneze ale anului 2013, iar spectatorii din Bălți vor putea viziona și „Ida” lui Paweł Pawlikowski – laureat al Premiului Oscar 2015.
Festivalul va fi deschis de „Păpuşa”, o biografie neobișnuită și neliniară, care ne va prezenta prin imagini deosebit de artistice viața primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit pentru talentul său. „ Să vrei să trăieşti” ne va duce în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. Deși atinge un subiect sensibil, filmul aduce spectatorului o stare de optimism. „ Baby blues” – o peliculă despre o mamă adolescentă care învaţă ce este responsabilitatea, păstrându-și în acelaşi timp bucuria de a trăi. Buna dispoziţie e garantată de comedia „ Un bilet spre lună” – un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor ’60.
„CinePolska – Zilele Filmului Polonez” este un eveniment organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Parteneri: Asociația Fanzin și Cinematograful Patria din Brașov, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara, Asociația K’Arte și Cinematograful Arta din Târgu-Mureș, Asociația Metrion și Universitatea Creștină Partium din Oradea, Asociația Victoria Film și Cinematograful Victoria din Cluj Napoca, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova).
Institutul Polonez din București funcționează din anul 2001. Misiunea lui principală este diplomația publică și culturală, adică promovarea imaginii Poloniei în România și Republica Moldova prin organizarea de evenimente deschise publicului larg. În decursul celor 14 ani de existență și-a câștigat reputația unei instituții dinamice și creative. A adus în România și Moldova cele mai mari nume ale culturii poloneze, neuitând totodată de colaborarea cu tinerii artiști. Toate evenimentele Institutului Polonez din București sunt organizate în colaborare cu partenerii locali și cei din Polonia.
Programul detaliat și descrierile filmelor se găsesc pe pagina de internet a Institutului Polonez din București:culturapoloneza.ro