Preşedintelui Curţii de Conturi îi place experienţa României privind combaterea corupţiei
DUMA (Bulgaria), 30 martie 2015 – Noul preşedinte al Curţii Constituţionale a Bulgariei, Ţvetan Ţvetkov, şi premierul Boiko Borisov s-au contrazis ieri privind opiniile legate de combaterea corupţiei. Ţvetkov a declarat că susţine ideea înfiinţării unui organism special care să îi verifice pe oamenii politici privind neconcordanţa dintre averea lor declarată şi cea reală. El a dat ca exemplu România vecină, unde există o asemenea structură, adăugând că pentru acest obiectiv trebuie prima dată să se schimbe legislaţia.
Ulterior, în cursul zilei, în cadrul unei reuniuni de partid a oamenilor de afaceri de la Partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), premierul Boiko Borisov le-a spus însă celor prezenţi să nu se lase păcăliţi de experienţa românească privind combaterea corupţiei. În opinia sa, Bulgaria deja a trecut prin arestări şi „târârea” miniştrilor, însă apoi cu toţii s-au dovedit a fi „cei mai curaţi”. Amintim că în România au fost deja condamnaţi pentru corupţie zece foşti miniştri.
„Când spun – vedeţi ce fac în România, în Bulgaria facem acest lucru – câţi miniştri au fost arestaţi, târâţi, chiar premieri. Apoi se dovedeşte că toţi sunt cei mai curaţi. Nu vă lăsaţi păcăliţi de România, noi trebuie să vedem cum stă Germania şi Olanda. Acestea sunt state în care supremaţia legii este indiscutabilă. Bulgaria a trecut prin asta, nouă ne trebuie acum puţină linişte”, a spus Borisov la şedinţa structurii „Anteprenori GERB”. În opinia sa, marea problemă a mediul de afaceri bulgar este economia subterană, care generează corupţie. Premierul a declarat că economia subterană generează între 1,5-2 miliarde de leva. „Asta omoară producţia autohtonă, aducând carne din China”.
Borisov a dezvăluit şi motivul pentru care a fost oprit South Stream. Conform afirmaţiilor sale, proiectul s-ar fi făcut, „însă a avut mica şansa de a se nimeri în timpul guvernării lui Plamen Oreşarski, al acestor oameni lacomi, care au decis într-un mod brutal să îi mintă pe ruşi şi pe europeni. Nici primii nu sunt greu de minţit – i-au prins, nici ceilalţi. S-a pierdut un an şi au venit şi alte timpuri în momentul de faţă”.
Traducerea: Mirela Petrescu