Uniunea Europeană recomandă Republicii Moldova să-şi revizuiască Constituţia, să stabilizeze sistemul financiar-bancar, să intensifice lupta împotriva corupţiei şi să implementeze reformele în justiţie şi Codul educaţiei. Propunerile sunt incluse în raportul privind progresele înregistrate, în 2014, în implementarea reformelor, prezentat astăzi la Chişinău, de unde are detalii Ina Guţu:
Reporter: Chiar dacă în 2014 Republica Moldova a continuat reformele în vederea apropierii de UE, înregistrând anumite progrese în intensificarea comunicării între Chişinău şi Bruxelles, a semnării unor acte importante în domeniul economic, ţara noastră continuă să fie restanţieră la mai multe capitole. Implementarea reformei justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi transparenţa în sistemul bancar sunt principalele trei probleme ale Republicii Moldova, a menţionat şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirka Tapiola.
Pirka Tapiola: Raportul privind progresul Republicii Moldova în implementarea reformelor este unul critic. S-au înregistrat progrese mici în domenii cruciale cum ar fi justiţia, combaterea corupţiei, libertatea presei şi transparenţă în sectorul bancar. Moldova cu siguranţă a înregistrat un progres mai slab comparativ cu anii precedenţi în ceea ce priveşte democraţia solidă şi durabilă şi în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertăţile fundamentale.
Reporter: Ca şi în cazul rapoartelor anterioare, Comisia Europeană a venit cu o serie de recomandări pentru autorităţile de la Chişinău.
Pirka Tapiola: Este nevoie urgentă de a intensifica lupta cu corupţia şi focusare pe prevenţia actelor de corupţie. Asigurarea că Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională pentru Integritate sunt independente. Este de asemenea o urgenţă de a elimina erorile din sistemul bancar care permit spălarea banilor şi atacurile raider. Potrivit mai multor analize, peste 18 miliarde de dolari au fost slpălate prin băncile Republicii Moldova până acum.
Reporter: În opinia oficialului european, una dintre soluţiile la criza din sistemul bancar cauzată de problemele celor trei bănci ar fi lichidarea acestor instituţii bancare şi transferarea depozitelor persoanelor la alte bănci. Neasigurarea transparenţei în sistemul bancar şi modul în care sunt folosiţi banii europeni ar putea avea consecinţe asupra viitoarelor finanţări din partea Bruxellesului, a mai avertizat Pirka Tapiola.
Pirka Tapiola: Dacă se va constata orice fel de risc precum că banii plătitorilor de taxe europeni care nu sunt oameni bogaţi şi că fondurile europene sfârşesc prin a ajunge indirect în buzunarele celor care au cauzat problemele în sistemul bancar, iar aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci cu siguranţă asta înseamnă că avem probleme serioase care pot pune în discuţie capacitatea UE de a oferi noi suporturi financiare.
Reporter: Intensificarea negocierilor cu FMI în vederea obţinerii unui nou program este de asemenea o recomandare făcută de Pirka Tapiola pentru Guvernul de la Chişinău.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie