Ministrul Duşa a afirmat că ţara noastră, prin prisma rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO la Tbilisi, cunoaşte eforturile de integrare euro-atlantice ale Georgiei şi rămâne angajată în sprijinirea pe mai departe a acestora. De asemenea, oficialul român a apreciat implicarea operaţională consistentă a Georgiei la eforturile Alianţei de consolidare a securităţii şi stabilităţii regionale şi internaţionale.
Referitor la implementarea Pachetului Substanţial NATO-Georgia (SNGP), ministrul Duşa a exprimat sprijinul României pentru organizarea, în Georgia, a unui exerciţiu comun NATO-Georgia, în cadrul asigurat de SNGP, la care să participe şi alţi parteneri.
„Considerăm că includerea Georgiei în această platformă reprezintă o dovadă a recunoaşterii contribuţiei valoroase la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic, precum şi o oportunitate pentru valorificarea experienţei operaţionale a forţelor militare georgiene, câştigată prin participarea la operaţiile şi misiunile Alianţei”, a spus ministrul român al apărării.
Discutând despre cooperarea Uniunii Europene cu Georgia, Mircea Duşa a accentuat necesitatea dezvoltării dimensiunii de securitate şi apărare a Parteneriatului Estic.
„În acest context, apreciem că ar trebui identificate soluţii pentru a facilita participarea ţării dumneavoastră, precum şi a Ucrainei şi Republicii Moldova, la operaţiile şi misiunile UE”, a declarat ministrul Duşa.
De asemenea, Mircea Duşa a afirmat că Summit-ul Parteneriatului Estic din luna mai 2015 va reprezenta o oportunitate pentru evaluarea progresului relaţiilor dintre UE şi aceşti parteneri, dar şi un moment important în procesul de dezvoltare şi consolidare a Parteneriatului.