Presa internaţională este atentă la noile strategii militare, în contextul crizei ucrainene, dar şi al evenimentelor din Orientul Mijlociu.
NATO îşi întăreşte graniţele sale externe de la Est. În acelaşi timp, „statele nordice se tem de Rusia şi strâng colaborarea militară” – după cum subliniază într-un articol „Gazeta Wyborcza”. „Prezenţa tot mai mare a ruşilor în Baltica şi în spaţiul aerian împing tot mai mult Suedia şi Finlanda spre NATO”, scrie publicaţia polonă şi continuă: „Strângerea colaborării a fost anunţată vineri într-o declaraţie comună de miniştrii apărării din Suedia, Finlanda şi Danemarca, precum şi de şeful MAE al Islandei. Miniştrii au anunţat mai multe manevre militare comune, schimb de date şi experienţă în lupta cu atacurile cibernetice, cooperare industrială, între care în industria de armament, precum şi schimb de informaţii”. Ziarul polone reaminteşte, de asemenea, că „de-a lungul graniţei de 200 km între Polonia şi enclava Kaliningrad a Federaţiei Ruse vor fi instalate turnuri de observaţie pentru grăniceri. Acestea vor fi înzestrate cu aparatură pentru observarea graniţei atât ziua, cât şi noaptea”. Şi în Germania se fac pregătiri pentru apărare. Ca atare, Berlinul „intenţionează să suplimenteze forţele sale militare cu 200 de tancuri Leopard” – scrie revista germană „Spiegel”. Citând un purtător de cuvânt al guvernului, publicaţia precizează că decizia a fost luată ca răspuns la îngrijorările privind acţiunile recente ale Rusiei în estul Ucrainei. De asemenea, suplimentarea cu armament a trupelor germane vine şi pe fondul eforturilor NATO de a-şi consolida forţele sale de intervenţie rapidă.
În Panama se desfăşoară summitul Americilor, un eveniment la care, pentru prima dată, participă şi Cuba. Preşedintele SUA, Barack Obama, se pregăteşte să anunţe scoaterea Cubei de pe lista statelor care susţin terorismul – scrie „Washington Post” şi precizează că anunţul reprezintă o undă verde pentru reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două state şi redeschiderea ambasadelor. Este un moment bun, subliniază ziarul american, mai ales că Havana participă pentru prima dată la summit. „Este clar că Barack Obama şi Raul Castro se întâlnesc în Panama City pentru mai mult decât o strângere de mână”, este de părere „Washington Post”. „Dispar noi bariere între SUA şi Cuba” – subliniază într-un articol „Gazeta Wyborcza”. Ziarul îl citează pe preşedintele Obama, care a declarat: „Ne deosebim în multe chestiuni de guvernul cubanez, dar nu vrem să fim prizonierii trecutului. Dialogul este un instrument mai puternic decât izolarea”.
Magda Baciu