Peștera Chauvet – care este situată în apropiere de celebrul pod natural Pont d’Arc, considerat o poartă de intrare în departamentul Ardèche – a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în 2014.
Înscrierea în patrimoniul UNESCO garantează conservarea peșterii și permite înțelegerea și explicarea valorii sale patrimoniale. De asemenea, înscrierea în patrimoniul UNESCO permite valorizarea mediului și contextului cultural, precum și participarea activă la promovarea internațională a proiectului și la favorizarea mobilizării comunității științifice internaționale în jurul studiului mediilor subterane și a artei murale la nivel mondial.
Descoperită pe 18 decembrie 1994 de trei speologi – Jean-Marie Chauvet, Christian Hillaire şi Eliette Brunel – peştera Chauvet conţine peste 1.000 de desene, care datează din perioada paleoliticului superior, adică de acum 36.000 de ani, și nu a fost niciodată deschisă publicului larg.
Replica peșterii Chauvet numită „Caverna de la Pont-d’Arc”, va permite publicului larg să admire reproduceri ale desenelor originale. Proiectul acestei replici conforme cu realitatea s-a născut din dorința de a împărtăși unui număr cât mai mare de persoane această comoară a umanității lăsată moștenire de cultura Aurignac. Investiția în acest proiect se ridică la 55 de milioane de euro.
Extraordinarele picturi care decorează peștera Chauvet sunt foarte diverse. În peșteră au fost identificate 425 de reprezentări animale: urşi, pantere, bufnițe, bizoni etc. dar și alte zeci de desene reprezentând formele unor palme umane. Cu adevărat remarcabil este desenul unui corp feminin alături de un bizon, imagine care impresionează atât prin felul în care s-a conservat, cât și prin emoția pe care o transmite.
Localizată pe culmile din Vallon Pont-d’Arc, la Razal, o zonă împădurită de 29 de hectare, Caverna de la Pont-d’Arc este cea mai mare replică creată vreodată. Realizarea Cavernei de la Pont-d’Arc este un proiect cultural, științific și tehnologic unic atât prin design, cât și prin dimensiuni –cei 8.000 de metri pătrați ai peșterii Chauvet sunt concentrați pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Toate desenele și gravurile din peșteră, precum și elementele geologice și arheologice, au fost reproduse cu exactitate la dimensiunile originale. Ca și în cazul peșterii reale, vizitatorii parcurg traseul din Caverna de la Pont-d’Arc se face pe o pasarelă. Traseul are 10 opriri și puncte de observație.
Proiectul a fost derulat de regiunea Rhone-Alpes, Consiliul General al comunei Ardèche, cu susținerea puternică a Statului Francez și a Europei. Realizarea Cavernei de la Pont-d’Arc a fost încredințată unui grup special reunind 35 de companii din domeniile construcțiilor, industriilor, meșteșugurilor și artelor, care a lucrat timp de 30 de luni.