Există tot mai multe avertizări ale oamenilor de ştiinţă privind utilizarea excesivă a telefoanelor inteligente şi a prezenţei lor constante în viaţa noastră, dar cercetători de la Univeristatea din Conneticut au ajuns la concluzia că tocmai aceste lucruri i-ar putea ajuta să le transforme în instrumente utile pentru a detecta semnele timpurii ale depresiei.
Depresia este o afecţiune de care suferă în jur de 350 de milioane de persoane la nivel global iar una dintre provocările psihiatrilor este detectarea ei în fază incipientă. Cercetătorii spun că telefoanele smart au potenţialul de servi drept „senzori” ale acestor simptome în timp real.
Din moment ce nu există markeri biologici care să poată ajuta la depistarea depresiei, colectarea de dovezi este foarte dificilă. Monitorizarea este făcută de obicei prin interviuri şi chestionare, dar cei afectaţi de depresie vor răspunde foarte rar la acest gen de întrebări. Dincolo de acest aspect, există şi o lipsă acută de personal specializat care să poată interpreta rezultatele.
De aceea, o nouă abordare în depistarea depresiei în fază incipientă a fost dezvoltată de Universitatea din Conneticut. Este vorba despre o aplicaţie de mobil numită „LifeRhythm” care ar putea revoluţiona diagnosticarea afecţiunii. Din moment ce purtăm telefonul cu noi 24 de ore din 24, 7 zile din 7, aplicaţia ar putea înregistra permanent anumiţi parametri.
Programul utilizează senzorii GPS pentru a stabili cât de departe de casă se deplasează zilnic o persoană. Senzorii de sunet înregistrează anumite caracteristici ale vocii, cum ar fi tonul, pauzele în vorbire şi intensitatea vocii. Accelerometrii şi senzorii de mişcare încorporaţi pot furniza indicii despre nivelul de energie, numărul de apeluri sau de mesaje tastate pentru a determina nivelul de interacţiune cu alte persoane. Pentru început, sistemul va fi folosit pentru monitorizarea studenţilor din campus, dar ea ar putea fi adoptată la nivel larg dacă va da rezultatele scontate. Se poate spune că aplicaţia este o variantă tech a celebrelor inele din anii ’70 care indicau starea de spirit a unei persoane prin schimbarea culorii.
Sursa: www.nsf.gov (National Science Foundation – SUA)
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă