Adolf Hitler a avut un nepot englez care s-a înrolat în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
William Patrick Hitler s-a născut la Liverpool şi era fiul lui Alois Hitler Jr. – frate după tată al lui Adolf, şi al unei irlandeze pe nume Bridget Dowling. Acesta şi-a schimbat mai târziu numele în William Patrick Stuart-Houston pentru a se distanţa de unchiul său.
La început însă, înaintea războiului mondial, William s-a mutat din Anglia în Germania, unde Hitler i-a găsit o slujbă într-o bancă a Reich-ului. Nepotul a renunţat la această slujbă şi i-a cerut unchiului său să-l angajeze ca agent comercial într-o fabrică de automobile. Din acest moment, Hitler a început să-l numească „nepotul meu demn de dispreţ” şi a făcut chiar şi declaraţii publice, spunând că „Nu am devenit cancelar pentru a servi intereselor de familie. Nu voi permite nimănui să urce pe spinarea mea”.
După incident, William s-a întors la Londra, unde a încercat să se folosească de numele unchiului său pentru a face bani, dar nu a reuşit. S-a reîntors în Germania unde Hitler i-a oferit până la urmă un post foarte important în administraţia nazistă cu condiţia ca acesta să renunţe la cetăţenia britanică. William a refuzat, de teamă că nu va mai putea părăsi Germania în timpul războiului care bătea la uşă. Ulterior, nepotul lui Hitler a încercat să-şi şantajeze unchiul, ameninţând că va spune presei poveşti despre familia lor, inclusiv că va confirma zvonul care circula pe atunci potrivit căruia Hitler ar fi avut ca bunic un negustor evreu pe nume Leopold Frankenberger (existenţa acestuia nu a fost dovedită niciodată). William a fost forţat să se întoarcă în Anglia, dar nu se ştie cu exactitate dacă a primit bani, deşi unele relatări spun că Hitler i-ar fi cumpărat tăcerea cu o sumă considerabilă.
Înainte de izbucnirea războiului, William şi mama sa au fost invitaţi în Statele Unite de celebrul editor de carte William Randolph Hearst, care a sponsorizat un turneu naţional intitulat „Unchiul Adolf” în timpul căruia William spunea publicului poveşti despre Hitler şi despre nazişti. Prezenţa mamei sale era văzută ca o garanţie a veridicităţii poveştilor.
După începerea războiului, William a încercat să se înroleze în armata britanică, dar nu i s-a permis. Când SUA au intrat în război, William a apelat la preşedintele Roosevelt pentru a fi acceptat în armata americană, argumentând într-o scrisoare motivele pentru care credea că nu a fost primit în forţele britanice: „Britanicii sunt un popor insular şi, deşi sunt amabili şi politicoşi, am impresia – poate greşesc – că nu pot fi cordiali şi înţelegători pe termen lung cu o persoană care poartă numele meu.”
Roosevelt a pasat cererea către FBI, care a decis să permită înrolarea lui William în Marina americană, în ciuda cetăţeniei engleze şi a legăturii de rudenie cu Hitler. A servit în marină timp de trei ani ca membru al echipei medicale şi a fost lăsat la vatră în 1947.
***
Apartamentul familiei sale din Liverpool a fost distrus în timpul unui raid pe 10 ianuarie 1942.
Tatăl lui William, Alois Hitler, şi-a părăsit soţia şi fiul pentru a se întoarce în Austria în 1914. Soţii nu au divorţat însă. După izbucnirea Primul Război Mondial, acesta s-a căsătorit ilegal cu Hedwig Weidemann, o femeie cu care a avut un fiu, Heinz Hitler. Mai târziu, Heinz a devenit membru nazist şi a luptat alături de Hitler, dar a fost prins, torturat şi ucis de sovietici în 1942.
Mama lui William, Bridget Dowling Hitler, a încercat să se folosească de numele lui Hitler pentru a câştiga bani, scriind o serie de poveşti reunite sub titlul „Cumnatul Adolf” care au rămas nepublicate până în anii ’70, fiind respinse de istorici. Aceasta susţinea ca Hitler ar fi învăţat astrologia de la ea (se ştia că luase decizii strategice şi militare bazându-se pe astre) şi că ea ar fi fost cea care i-a sugerat să-şi tundă mustaţa în stilul arhicunoscut. În 2011, memoriile au fost reeditate într-o versiune îmbunătăţită, sub titlul „Hitlerii din Liverpool.”
După război, William şi-a schimbat numele în Stuart-Houston şi s-a căsătorit cu o nemţoaică. S-a stabilit în Long Island unde şi-a a deschis un cabinet de analize medicale. Au avut patru băieţi iar trei dintre aceştia trăiesc şi astăzi acolo. Doi dintre ei deţin o companie de peisagistică, iar cel de-al treilea este asistent social. William Patrick Hitler (Stuart-Houston ) a murit în 1987.
Sursa: www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă