Un nou naufragiu tragic al unui vas cu imigranţi în largul insulei Lampedusa, în Marea Mediterană, preocupă presa internaţională. Premierul italian Matteo Renzi a convocat o reuniune de criză, titrează La Repubblica. Premierul italian şi preşedintele francez Francois Hollande au cerut un summit european de urgenţă, notează La Stampa. „Nu putem rămâne indiferenţi la ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană, în fiecare zi este un masacru”, a declarat Renzi, citează Il Corriere della Sera. După acest naufragiu tragic, şefa diplomaţiei europene, italianca Federica Mogherini, a insistat că a sosit momentul unei responsabilităţi împărtăşite de toate statele membre ale UE, nu numai de cele sudice, reţine Le Monde.
«Dacă Europa nu va fi la înălţimea cerinţelor, vom solicita intervenţia ONU», a avertizat, la rândul său, foarte influenta comunitate catolică din Sant’Egidio, adaugă ziarul parizian. ONU, UE, SUA, şi chiar şi Italia au favorizat exodul islamic şi acum nu mai ştiu cum să îl stăvilească, opinează Il Giornale. Nu au remediat dezastrul libian şi nici nu au fost în stare să distrugă bărcile contrabandiştilor, înainte de a ieşi pe mare. Un spectacol al vanităţii, al lipsei de previziune şi al relei-credinţe, apostrofează Il Giornale. Retorica anti-imigraţie a politicineilor europeni blochează încercările de a introduce operaţiuni de prevenire si salvare în Marea Mediterană, avertizează comisarul ONU pentru refugiaţi din Italia, notează The Guardian. Papa Francisc a făcut apel la intervenţia comunităţii internaţionale pentru a se evita repetarea unor asemenea tragedii, conchide Il Messaggero.
Dialogul dintre Grecia şi creditorii internaţionali continuă, fără a se fi ajuns încă la o înţelegere. Creditorii nu doresc ca Grecia să iasă din zona euro, dacă Atena va îndeplini solicitările cheie ale Troicii, informează Bloomberg. Însă Der Spiegel crede că Atena ar putea să primească circa cinci miliarde de euro de la Moscova. La rândul său, Rusia a negat informaţiile revistei germane, bazate pe o sursă din Syriza, care sugera că Rusia ar putea semna un acord pentru un gazoduct cu Grecia, în această săptămâna, umplând astfel visteria goală a Atenei, completează Ria Novosti. „Nu a existat niciun acord, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru postul de radio Business FM, citat de Ria Novosti. Kremlinul a reiterat că grecii nu au solicitat asistenţă financiară în timpul convorbirilor de la Moscova, iar Atena explorează alte surse de finanţare, subliniază Kathimerini.
Comandantul armatei SUA în Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat că, pentru a rămâne unit în faţa agresiunii ruse, pe care el a numit-o o ameninţare, Continentul trebuie să facă un efort. Declaraţia face parte dintr-un interviu acordat ziarului The Telegraph, după un exerciţiu de mutare a unor rachete Patriot pe teritoriul european, pentru a fi amplasate în împrejurimile Varşoviei. Hodges a amintit de recentele decizii ale Rusiei de mutare a unor rachete balistice Iskander în enclava Kaliningrad, între Lituania şi Polonia, şi a unor bombardiere cu capacităţi nucleare, în Crimeea. „Cea mai bună asigurare pe care o avem împotriva unei confruntări este unitatea NATO”, a subliniat Hodges pentru The Telegraph. „Consolidarea potenţialului militar al Rusiei este o reacţie la dorinţa NATO de supremaţie, iar ţara îşi întăreşte capacitatea de luptă nu pentru a provoca NATO, ci din simţul autoapărării”, a dat o replică şeful Comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul rus, Konstantin Kosacev, citat de Itar-Tass.
Ca în fiecare an, a început sărbătorirea întemeierii Romei, acum 2.768, scrie La Repubblica. De la Circus Maximus la Colosseum, au defilat în procesiune gladiatori şi figuranţi în costume imperiale, iar evenimentul este marcat şi prin concerte de muzică, teatru de stradă sau demonstraţii de lupte între romani şi celţi.
Cristina Zaharia – Agenţia de Presă RADOR